Index Vakbarát Hírportál

George Floyd-ügy: még mindig keresik a 12 nyugodt embert

2021. március 16., kedd 09:05

A Minneapolisban zajló tárgyalás időpontjának elhalasztását és helyszínének megváltoztatását kérte indítványában hétfőn Eric Nelson, az afroamerikai George Floyd halálának okozásával megvádolt korábbi rendőr, Derek Chauvin ügyvédje – számolt be az MTI. A sajtó szerint Nelson azzal indokolta kérését, hogy „komolyan aggódik” amiatt, hogy a néhány napja bejelentett 27 millió dolláros (több mint nyolcmilliárd forintos) kártérítési megállapodás, amelyet Minneapolis városa kötött George Floyd családjával, befolyásolja az esküdtszéket.

Az esküdtszék kiválasztása nagyon körültekintően zajlik. A kiválasztási folyamatban akár több száz embert is meghallgathatnak, míg kiválasztják a megfelelő tizenhatot. A CNN cikke szerint az esküdtszék pártatlansága az Egyesült Államok jogrendszerének sarokköve. 

A tárgyalásba és az ítéletbe vetett közbizalom nagymértékben függ attól, hogy az esküdtszék képes-e elfogulatlanul dönteni kizárólag a tárgyalóteremben bemutatott bizonyítékok alapján.

És ez a közbizalom még soha nem volt olyan fontos, mint Derek Chauvin és társai ügyének tárgyalásakor.

Megdöbbentő az a tény, hogy mindez az esküdtszék tagjainak kiválasztása közben történt. Kinek az ötlete volt, hogy nyilvánosságra hozzák ezt az információt?

− tette fel a kérdést az ügyvéd.

Eric Nelson arra kérte az ügy bíráját, hogy hívja vissza a már kiválasztott esküdteket, és kérdezzék meg őket arról, hogy olvasták-e a kártérítési egyezségről szóló híreket, valamint továbbra is pártatlanok tudnak-e maradni. Cahill nem döntött azonnal a védelem kérelméről, de egyetértett azzal, hogy a fejlemények „aggályosak”.

Szerinte a megállapodás mostani bejelentésével szándékukban állt a közvélemény befolyásolása. Az ügyben eljáró bíró kijelentette: szeretné, ha a város tisztviselői nem beszélnének ennyit az ügyről. Eddig a tizenkettőből kilenc esküdtet választott ki a bíróság, közülük kettőt hétfőn. Az esküdtszék tagjainak kiválasztására azonnal hatást gyakorolt a kártérítés hírének megjelenése. Hétfőn rögtön az első esküdtjelölt azt mondta: bár tudomásul vette a bíróság kérését, hogy kerülje el a híreket, de véletlenül hallott a rádióban a 27 millió dolláros kártérítésről.

Rovatok