Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Annyival több életet mentettünk meg, ahány keleti vakcinát vettünk

2021. március 16., kedd 13:18

Annyival több szerb és magyar ember életét tudtuk megvédeni, mint amennyi keleti vakcinát megvásároltunk, és amennyi oltást már beadtunk Szerbiában, illetve Magyarországon –hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Belgrádban, ahol szerb hivatali kollégájával, Nikola Selakovićcsal tárgyalt.

Egyik kormány sem volt hajlandó ideológiai kérdéssé tenni a vakcina ügyét. Mindkét ország megbízott a saját nemzeti szakértőiben, és nem fogadtuk el, hogy valaki valahol távol jobban ért egy bizonyos kérdéshez, mint a mi nemzeti szakértőink. Mind a szerb, mind a magyar kormány a józan eszére hallgatott, és egyetlen egy célt tűztünk ki magunk elé, hogy megvédjük a saját polgáraink életét és egészségét.

A külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország részt vesz az úgynevezett Covid-útleveleket előkészítő beszélgetésekben, de ragaszkodik hozzá, hogy egy ilyen dokumentum nem lehet diszkriminatív senkivel szemben. 

A Covid-útlevélnek tiszteletben kell tartania, hogy az európai uniós szabályok két módját határozzák meg egy vakcina jóváhagyásának. Az egyik út az Európai Gyógyszerügynökség normál eljárásban meghozott döntése, a másik út pedig a vészhelyzetben a nemzeti hatóságok engedélye.

Beszédében rámutatott, hogy a magyar gazdaság dimenzióváltásában a Szerbiával való gazdasági együttműködésnek nagyon komoly szerepe volt és van, ugyanis 

a magyar kormány hat magyar vállalatnak adott eddig támogatást összesen 7,5 milliárd forint értékben ahhoz, hogy ez a hat vállalat összesen 13 milliárd forintnyi beruházást hajtson végre Szerbiában.

Elmondta, hogy idén októberben elkészül a magyar-szerb határ, valamint a magyar nemzeti gázvezeték-hálózat közötti 15 kilométeres összeköttetés, amelynek nyomán 6 milliárd köbméteres gázmennyiséget tudunk évente déli irányból Magyarországra szállítani. A két külügyminiszter ezenfelül kedden megállapodást kötött arról, hogy Santiago de Chilében, Valettában és Lusakában közös diplomáciai és konzuli irodát tartanak fenn.

Szijjártó Péter Szerbia után Bosznia-Hercegovina fővárosába utazott, hogy PCR-teszteket adjon át, ezzel is segítve az ország járvány elleni védekezését.

Rovatok