Index Vakbarát Hírportál

A lettek és a svédek sem oltanak AstraZenecával

2021. március 16., kedd 13:25

A lett egészségügyi hatóságok is bejelentették kedden, hogy ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca brit–svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett, koronavírus elleni vakcina használatát a balti országban.

Az intézkedés „külön elővigyázatosság” arra az időre, amíg megvizsgálják a vakcinát, amelynek használatakor semmilyen vele kapcsolatos probléma nem merült fel az országban. A döntés egyes európai uniós országok jelentésein alapul, amelyek tromboembóliás esetekről számoltak be az oltás beadása után.

Eddig nincs adat a vakcina és a súlyos egészségügyi problémák közötti, előre nem látott összefüggésről 

– közölték a lett egészségügyi hatóságok.

A svéd egészségügyi hivatal is bejelentette, hogy elővigyázatosságból Svédország is felfüggeszti az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának a használatát. Közleményük szerint az oltóanyag alkalmazásának szüneteltetése addig tart, amíg az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) a vakcina esetleges mellékhatásaival kapcsolatos vizsgálata le nem zárul. Hétfőn a svéd egészségügyi hatóságok azt közölték, hogy tíz, AstraZeneca-vakcinával oltott embernél vérrögképződést, egy esetben pedig alacsony trombocitaszámot észleltek.

Az elmúlt napokban több ország, köztük Norvégia, Bulgária, Dánia, Izland, Írország, majd Olaszország és Németország is az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett vakcina alkalmazásának felfüggesztéséről döntött, miután vérrögképződéses esetekről érkezett bejelentés az ezzel a vakcinával beoltott néhány páciens esetében. Az oltóanyag biztonságosságát Luxemburgban is vizsgálják, és erre az időre szintén felfüggesztették a használatát.

Ezzel szemben Belgium tovább folytatja a koronavírus ellen az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina alkalmazását, mivel szakvélemények szerint az „oltóanyag jó, biztonságos és hatékony” – jelentette be a belga szövetségi kormány hivatalos oltási munkacsoportja.

A belga Legfelsőbb Egészségügyi Tanács európai és belga szakértők tudományos megfontolásai alapján hagyta jóvá az oltóanyag használatának folytatását.

A munkacsoport hangsúlyozta: a tromboembóliás tünetek jelentkezése azoknál, akiket a brit-svéd érdekeltségű cég vakcinájával oltottak be, jóval alacsonyabb, mint az egész lakosság vonatkozásában.

Kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO), csütörtökön az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakértői egyeztetnek az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájáról, miután több országban merültek fel kételyek a biztonságosságával kapcsolatban.

Rovatok