Index Vakbarát Hírportál

Itt a fordulat, a franciák és az olaszok újra használnák az AstraZeneca vakcináját

2021. március 17., szerda 07:45

Franciaországban és Olaszországban újra fogják használni az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját, ha az Európai Gyógyszerügynökség a csütörtöki bejelentésében zöld jelzést ad a brit-svéd cég oltóanyagának használata előtt. Erről – írja a Bloomberg – Mario Draghi olasz miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök tett bejelentést kedden egy kétoldalú tárgyalás után.

Az AstraZeneca vakcinájának a használatát több európai országban felfüggesztették, miután kiderült, hogy az oltás vérrögképződéshez vezethet. Az EMA a maga részéről egyelőre annyit közölt, hogy az oltás  előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. Eddig az  Európai Unió országaiban és az Egyesült Királyságban több mint 17 millió AstraZeneca-vakcinával beoltott személy közül 37-nél jelentkeztek  vérrögképződéses tünetek . Ez a szám jóval alacsonyabb, mint ami általában előfordul egy ekkora minta esetében.  Az EMA csütörtökön áll a nyilvánosság elé az ajánlásaival az ügyben.

Vérrögképződés gyanúja miatt Portugália, Svédország, Lettország, Norvégia, Izland, Dánia, Spanyolország, Németország, Szlovénia, Bulgária, Franciaország és Olaszország döntött az AstraZeneca vakcinájának a felfüggesztéséről. 

Rovatok