Index Vakbarát Hírportál

A járványkezelés osztrák titka

2021. március 17., szerda 08:09

A szigorú korlátozások korábban kezdődtek, és tesztelés ma is folyamatos Ausztriában – írta több olvasónk arra a cikkünkre reagálva, amelyben összehasonlítottuk a magyar miniszterelnök által víruslaboratóriumnak nevezett szomszédos ország járványügyi adatait a magyar mutatókkal.

A drasztikus osztrák tiltások után néhány hete újraindult az élet. Azóta heti három alkalommal tesztelik a lakosságot, mindenekelőtt a diákokat és a pedagógusokat – írta egy ott élő, immár osztrák állampolgárságú honfitársunk.

A tizedik naptári héten, az iskolakezdés után a mintavételek száma meghaladta az 1,1 milliót. Ebből a számból 1247 tünetmentes pozitív esetet szűrtek ki, közülük 840 tanulót és 407 iskolai alkalmazottat: tanárt és a műszaki személyzet tagjait.

Az ORF, az osztrák közszolgálati televízió naprakészen közli a tesztelések eredményeit.

Ausztriában magasabb az egészségügyi ellátás színvonala – emlékeztet egy másik olvasó.

Szombaton délelőtt társadalmi program a tesztelés

Ott a mai nappal bezárólag összesen csaknem 18,5 millió tesztet végeztek a lakosság körében, és ezeket a számokat szintén naprakészen frissítik.

A tesztek zöme ingyenesen és korlátlan mennyiségben hozzáférhető antigénteszt, amelyre társadalombiztosítási státusztól függetlenül, pusztán lakcím alapján mindenki jogosult a lakhelyén.

„Szombaton délelőtt társadalmi program a tesztelés” – írja egy Bécsben dolgozó magyar, aki eddig négyszer szűrte magát, és személyes tapasztalatai alapján sosem várt a tesztelésre 20 percnél tovább. Egy alkalommal nyomban sorra került.

A teszt eredményét legfeljebb egy órán belül kézbesítik sms-ben. Az eredmény ugyanakkor – megfelelő regisztráció után – online is elérhető.

A teszt az előfeltétele a kozmetikai szolgáltatások (fodrász, manikűr) igénybevételének, ugyanakkor a Magyarországról ingázók legfeljebb egyhetes teszttel léphetik át a határt visszafelé, Ausztriába.

A koronavírustesztet odahaza bárki egyedül is elvégezheti, egészen sajátos eljárással.

„A kelléket a BIPA drogériákban lehet átvenni, a mintát oda kell visszavinni, és egy napon belül hivatalos, teljes értékű, PCR laboratóriumi igazolás tölthető le, amelyet mindenütt, akár határátlépéshez is elfogadnak. A teljes értékű laboratóriumi eredmény feltétele a webkamerán keresztül a személyazonosság igazolása (személyi igazolvány vagy útlevél), majd a webkamera előtti tesztfolyadék kibontása és gargalizálása” – írja olvasónk, aki hozzátette: „Mint egy jóféle hitelügyintézés esetében.”

Az ún. „kontaktsportok”, köztük az amatőr labdarúgó-mérkőzések október közepe óta tilosak Ausztriában – írta cikkünkre reagálva egy újabb olvasónk. Még a kötelező, a heti többszörös iskolai tesztelésen átesett gyermekek sem focizhatnak.

Ő ezt logikusnak tartja, mert a fociban elkerülhetetlen a kontaktus. Szerinte az éttermek előbb nyithatnak, mintsem engedélyeznék az amatőr labdarúgást, mert a vendéglátásban sokkal kisebb a közvetlen kontakt kockázata.

(Borítókép: Egy férfit tesztelnek koronavírus ellen Ausztriában. Fotó: Johann Groder / AFP)

Rovatok