Index Vakbarát Hírportál

Észtországban két trombózisos eset történt, de nem a vakcinákat hibáztatják

2021. március 17., szerda 14:27

Észtországban két különböző vakcina beadása után is vérrög képződött a beoltottak szervezetében, de nem a vakcinákat okolják a trombózis kialakulásáért. Ezt az észt gyógyszerfelügyelet tudományos tanácsadója  közölte.

Alar Irs elmondta, hogy az egyik beteg meghalt, miután az AstraZeneca vakcinájával beoltották, ennek ellenére orvosi szempontból továbbra is alaptalan ezt a vakcinát veszélyesnek tekinteni.

Jelen pillanatban nincsenek tudományos adatok, amelyek arra utalnának, hogy az egyik vakcina veszélyesebb lenne a másiknál

– hangsúlyozta a szakember.     

A másik eset egy 82 éves beteggel történt, aki az amerikai Pfizer/BioNTech vakcinája után kapott trombózist, de nem került életveszélybe. Ő olyan másik gyógyszert szedett, amelynek egyik mellékhatása lehet a trombózis kialakulása.

A nem egészen másfél milliós Észtországban tavaly december végén kezdődött az oltási kampány, azóta csaknem kétszázezer koronavírus elleni vakcinát adtak be, és 

2315 esetben, vagyis a beoltottak alig 1,2 százalékánál tapasztaltak mellékhatásokat.

Európában mintegy húsz országban, köztük Németországban, Franciaországban és Olaszországban is  elővigyázatosságból felfüggesztették az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina alkalmazását, amíg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem jár a végére annak, hogy van-e összefüggés az oltás és a vérrögképződés között. Az EMA csütörtöki ülésén foglalkozik ezzel a kérdéssel, és közli a vizsgálatok eredményeit. 

(Borítókép: Athit Perawongmetha / Reuters)

Rovatok