Index Vakbarát Hírportál

Mark Rutte pártja kapta a legtöbb szavazatot az exit poll szerint

2021. március 17., szerda 22:11

Az exit poll szerint a Mark Rutte miniszterelnök vezette kormánypárt a konzervatív-liberális Szabad Demokrata Néppárt (VVD) szerezte meg a legtöbb szavazatot a hollandiai parlamenti választásokon  – adta hírül az MTI. 

Az előrejelzések szerint a VVD 35 helyet szerzett a holland parlament 150 fős alsóházában, kettővel többet, mint az előző - 2017-es - parlamenti választásokon. A Sigrid Kaag által vezetett balliberális 66-os Demokraták párt végzett a második helyen 27 mandátum elnyerésével. A harmadik a Geert Wilders nevével fémjelzett, ellenzékben lévő, bevándorlásellenes Szabadságpárt amelynek jelöltjei 17 helyet kaptak a holland törvényhozásban.

Valószínűsíthető, hogy két kisebb, nemrégiben alakult pártformáció, az EU-párti Volt és a populista Helyes Válasz 2021 (JA21) is bekerül a holland parlamentbe.

 Sikeres kormányalakítás esetén Mark Rutte immár negyedik miniszterelnöki mandátumát kezdheti, és ő lesz Hollandia leghosszabb ideig hatalom lévő kormányfője. Kérdéses azonban, hogy megmarad-e jelenlegi négypárti koalíció, amely VVD mellett a Kereszténydemokrata Tömörülést, balliberális 66-os Demokraták, és a konzervatív Keresztény Unió pártját foglalja magában.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett biztonsági intézkedések miatt idén a választások három napig tartottak. Hétfőn és kedden a 13 millió szavazójoggal rendelkező állampolgár 12 százaléka, adta le voksát, további 7 százalék pedig a levélszavazás lehetőségét vette igénybe.

A részvételi arány az első értesülések szerint 75 százalékos volt, ami elmaradt a 2017-es a 82 százaléktól.

 A választásokon rekordmennyiségű, 37 párt versengett a parlament alsóházának 150 székéért, előrejelzések szerint ezek közül 17 párt fog mandátumot szerezni.

A  választások előtt készült felmérések szerint az állampolgárok általában úgy vélik, a kormány hatékony kezelte a járványt és a járvány miatt kialakult válságot annak ellenére, hogy néhány intézkedés a több helyen elégedetlenséget váltott ki az országban. A kormánypárt népszerűsége valamelyest csökkent, amikor lemondásra kényszerült a nagy port felkavaró családtámogatási botrány miatt. Azóta a kormány ügyvivői feladatokat lát el.

Hollandiában törvényhozó hatalmat a kétkamarás parlament gyakorolja. A felsőház, az Első Kamara 75 tagját a 12 tartományi tanács közvetve választja meg négy évre. Az alsóház, a Második Kamara 150 képviselőjét közvetlenül, arányos képviseleti rendszer alapján ugyancsak négy évre választják meg. A parlamentbe jutásnál nincs százalékosan meghatározott küszöb, így a választási rendszer sajátosságai miatt elkerülhetetlen a koalíciós kormányzás.

Rovatok