Index Vakbarát Hírportál

Több ezer év fegyházat kaptak a kegyetlenségükről hírhedt salvadori kartell tagjai

2021. március 17., szerda 07:22

Fejenként százkilenc évet kell a rácsok mögött töltenie Salvadorban a különös kegyetlenségéről ismert Mara Salvatrucha (MS-13) kartell tizennégy tagjának – adta hírül az MTI a latin-amerikai ország főügyészségének közleménye alapján.

A több száz emberélet kioltásáért felelős kartell, amelynek tagjai arról is elhíresültek, hogy gyakran az egész testüket tetoválások borítják, némileg megfogyatkozik, ugyanis a főváros, San Salvador illetékes bírósága tíz gyilkosság elkövetését tudta a szervezet néhány tagjára rábizonyítani. A bűncselekményeket 2011 és 2017 között követték el a főváros határában. 

A főügyészség tájékoztatása szerint a perben kiszabott legkisebb büntetés három év szabadságvesztés volt.

A Mara Salvatrucha egyike Salvador rettegett kartelljeinek, amelyek az országban az erőszakos bűncselekmények túlnyomó többségéért felelősek. A szervezeteknek összesen mintegy hatvanötezer tagjuk van, közülük több ezren rácsok mögé kerültek.

A szervezetet salvadori bevándorlók alapították az 1980-as években az Egyesült Államokban, ahol ma is jelen vannak, elsősorban Kaliforniában, New Yorkban és Virginiában aktívak. 

2015 óta terrorszervezetnek számítanak Salvadorban, így könnyebben fel lehet lépni a hatóságoknak ellenük. Nayib Bukele elnök 2019 júniusában, amikor hivatalba lépett, a banda szétverését ígérte. Csökkent is gyilkosságok száma, ám sokak szerint azért, mert az ország vezetője alkut kötött a kartellekkel, amelyek többsége rács mögött szervezi a tevékenységét.

Rovatok