Index Vakbarát Hírportál

Nagy-Britannia túl van az első 25 millió beadott oltáson

2021. március 17., szerda 20:23

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a Twitteren jelentette be a sikertörténetnek minősített eredményt, miszerint az oltási kampány kezdete után

éppen 100 nappal meghaladta a 25 milliót a koronavírus ellen beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában.

Ez azt is jelenti, hogy a december 8-án indított oltási kampány eddigi időszakában a teljes felnőtt brit lakosság csaknem fele részesült a koronavírus elleni oltásból – mutat rá az MTI. 

A brit kormány célkitűzése az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság – hozzávetőleg 53 millió ember – megkapja a koronavírus elleni oltást.

Az eredeti oltási menetrend ezt a célt szeptemberre tűzte ki, de Boris Johnson brit miniszterelnök nemrégiben bejelentette: az oltási kampány lendülete alapján a kormány a céldátumot július végére előrehozta. 

A teljes menetrenden belül a következő célkitűzés az, hogy az elsőbbségi listán szereplő mind a kilenc kockázati csoport összes tagját – vagyis az 50 éven felüli teljes brit lakosságot – április közepéig beoltsák.

Eközben a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) arra figyelmeztetett, hogy

március végétől kezdve egy hónapig jelentősen csökkenni fog rendelkezésre álló vakcinamennyiség, de az okokat nem részletezte.

Az NHS egyben azt a kérést is megfogalmazta, hogy ebben az időszakban senki se töltsön fel új oltási időpontokat a jelentkezési rendszerekbe. 

Matt Hancock is csak annyit mondott, hogy az NHS rendszeresen küld ki ilyen jellegű technikai tájékoztatásokat a vakcinaellátásról, amely amúgy is „mindig nehézkes". 

A BBC műsorszprónak nyilatkozó források szerint az NHS körlevele korántsem azt jelenti, hogy áprilisban leállna a nagy-britanniai oltási kampány, hiszen arra a hónapra is milliók kaptak oltási előjegyzést, és akinek időpontja van, az meg is kapja a vakcinát.

Az egészségügyi miniszter is hangsúlyozta, hogy egyelőre megelőzték az áprilisi célkitűzés menetrendjét. 

Rovatok