Index Vakbarát Hírportál

Öt év börtön jár a veterángyalázásért Oroszországban

2021. március 17., szerda 20:41

Megszavazta az orosz parlament alsóháza, hogy akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel legyen büntethető a második világháborús szovjet veteránok nyilvános megrágalmazása, valamint a becsületük és méltóságuk megsértése. Jobb esetben „csak" 5 millió rubelig (jelenlegi árfolyam szerint csaknem 21 millió forintig) terjedő pénzbírsággal sújthatóak a „veterángyalázók". 

Ismeretes, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikust amellett, hogy egy korábbi ügye miatt bíróság elé állították és büntetőtáborban letöltendő szasbadságvesztésre ítélték, egy másik ügyben is törvényszék elé idézték. A bebörtönzött aktivistát egy második világháborús veterán megrágalmazása címén február 20-án 850 ezer rubel (több, mint 3,5 millió forint) pénzbüntetés kifizetésére kötelezte. Navalnij így még olcsón meg is úszta. 

Az ország védelmével kapcsolatos nevezetes dátumokkal szembeni nyilvános tiszteletlen magatartás, a haza védelmezői emlékének megsértése, valamint a világháborús veteránok becsületének és tisztességének megsértése 

Ha ugyanezt a bűncselekményt csoportosan, egyebek között előzetes összeesküvés alapján követik el, az internet vagy tömegtájékoztatási eszköz bevonásával követik el, akkor a bírság 2-től 5 millió rubelig, a szabadságvesztés időtartama pedig öt évig terjedhet.

Szigorúbb büntetési tételei lesznek a nácizmus nyilvános mentegetésének, és népszerűsítésének is a közigazgatási és büntető törvénykönyv módosítása után – jelentette a távirati iroda moszkvai tudósítója.

Ez alatt a módosítás egyebek között

A NÜRNBERGI BÍRÓSÁG ÁLTAL MEGÁLLAPÍTOTT TÉNYEK TAGADÁSÁT, VALAMINT A SZOVJETUNIÓNAK ÉS A SZOVJET VETERÁNOKNAK A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚS SZEREPÉRE VONATKOZÓ, TUDATOSAN HAMIS ÉRTESÜLÉSEK TERJESZTÉSÉT ÉRTI.

A nácizmus mentegetése, valamint a Szovjetunió és a veteránok rágalmazása 3 millió rubelig terjedő bírsággal vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Ha ugyanez az internet vagy tömegtájékoztatási eszköz bevonásával történik, a büntetési tétel 5 millió rubelig vagy ötévi szabadságvesztésig és a közügyek gyakorlásától való ötévi eltiltásig emelkedhet.

Rovatok