Index Vakbarát Hírportál

Sinopharmot kapott? Irány Kína!

2021. március 17., szerda 17:12 | aznap frissítve

Jelentősen gyorsítja a vízumügyintézést a budapesti kínai nagykövetség azok számára, akiket Sinopharm-vakcinával oltottak be. Peking több tucat ország számára enyhíti a beutazási korlátozásokat, a feltétel minden esetben a kínai vakcina beadásának igazolása. A háttérben a kínai vakcinaútlevél népszerűsítése is meghúzódhat.

A járvány ellenére megkönnyíti a vízumigénylést a Kínai Népköztárság budapesti nagykövetsége – derül ki a képviselet honlapjáról. A közlemény szerint az új szabályozás március 15-től hatályos, a kínai kormány az utasforgalom, a termelés és kereskedelem visszarendeződésének szükségességével indokolja a döntést. A magyar üzletemberek mellett a Kínában családtaggal rendelkezők esetében is gyorsul a vízumügyintézés – legalábbis abban az esetben, ha Kínából származó vakcinával oltották be koronavírus ellen a vízumigénylőt.

„Kérjük, vegye figyelembe, hogy a fent említett vízumkönnyítés csak azokra a kérelmezőkre vonatkozik, akiket Kínában előállított COVID–19-vakcinával oltottak be és megkapták az oltásigazolást” 

– írja a nagykövetség oldala. A közleményben hozzáteszik, hogy az oltási igazolás mellett szükség van nukleinsav- és antigénteszt felmutatására is, amely igazolja, hogy a beutazó szervezetében kialakult az immunitás a betegséggel szemben.   

Először a Global Times kínai hírportál számolt be arról, hogy a kínai vakcinák nagyszámú, globális alkalmazásából levonható tapasztalat szerint az oltóanyag hatékony és biztonságos. Ebből pedig az következik, hogy elkezdődhet a járvány miatt bevezetett beutazási korlátozás lassú feloldása. 

A londoni székhelyű Expat News a cikk nyomán összeszedte azokat az országokat, melyekre a könnyítések vonatkoznak. Érdekesség, hogy a listán szereplő 26 ország között Magyarország és Szerbia nem tűnik fel. Szerepel viszont számos európai állam, mint Németország, Belgium, Olaszország, Norvégia, Spanyolország vagy Svájc, ahol nem is áll rendelkezésre Kínában készült oltóanyag. A huszonhat ország kínai nagykövetségeinek portáljain közölt szövegek nagy vonalakban megegyeznek, de vannak közöttük apró eltérések is. 

ugyanakkor valamennyi esetben igaz, hogy Peking csak a kínai vakcinákkal beoltottakkal kivételez.

A Wall Street Journal kedden cikket írt az új vízumpolitikáról, a New York-i napilap szerint Peking a járványt követően a nemzetközi utazási sztenderdek, a nemzetközileg elismert vakcinaútlevél kialakításában szeretne vezető szerephez jutni. A cikk sejteti, hogy a beutazási korlátozások enyhítésével Peking ezen szándékának érdekében igyekszik gesztust gyakorolni a nyugati világ több országa felé is. Ezzel egybecseng az ausztrál ABC hírszolgáltató riportjával, amely a Peking által otthon és külföldön sürgetett vakcinaútlevélről szól. Cikkük szerint a dokumentum már a WeChat alkalmazáson is elérhető, mint írják, ezzel az eddig beoltott mintegy 52 millió kínai kap engedélyt a nemzetközi utazásra. Kérdés azonban, hogy melyik ország és mikor fogadja majd el a kínai digitális dokumentumot, az ABC szerint sem túl lelkes a kínai kezdeményezés nemzetközi fogadtatása.

Logikusnak tűnik tehát, hogy ÚJ VÍZUMPOLITIKÁJÁVAL PEKING nemcsak a kínai vakcinát reklámozza, hanem az új utazási okmány használatára ösztönözné a kínába utazókat.

A nemzetközi közösség részben azért szkeptikus, mert akár a nyugati világ országai, akár az olyan szervezetek, mint a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség, szívesen diktálná a járvány utáni utazási trendeket. Másrészt Peking tervével kapcsolatban felmerültek a személyes adatok védelmével kapcsolatos aggodalmak. Idézett cikkében a Global Times is kitér arra, hogy a Kína által kezdeményezett vakcinaútlevélben miért lenne szükséges az olyan információk tárolása, mint a PCR- és antigéntesztek részletes diagnózisa, a vakcina beadásának pontos helye. Megjegyzik, hogy az Európai Unióban is készül egy utazáshoz szükséges dokumentum, amely azonban csak a nyugati vakcinákat fogadja majd el, a Magyarországon használt kínai oltóanyagot azonban nem. 

Ahhoz, hogy a világ visszatérjen a járvány előtti, normális kerékvágásba, globális együttműködésre van szükség

– fogalmazott a kínai hírportálnak nyilatkozó virológus. Kínában egyébként a múlt héten zárult le a legfőbb törvénykező tesület, az Országos Népi Gyűlés ülése, amelyen a járvány utáni visszarendeződés is téma volt. A Peking által kezdeményezett vakcinaútlevél-szabvánnyal kapcsolatban Vang Ji külügyminiszter elmondta: a tesztelési eredmény, az oltások részletes történetének feltüntetése biztosítja a biztonságos utazásokat a Covid utáni korszakban. Nem sokkal a beszéd után a kínai konzulátusok oldalain megjelentek a beutazási enyhítésekről szóló közlemények.

(Borítókép: A kínai Sinopharm  koronavírus elleni,  oltásra előkészített  vakcinája az oltóponton a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban, 2021. február 24-én. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok