Index Vakbarát Hírportál

Szlovákia: veszélyhelyzet és korlátozások meghosszabbítva

2021. március 17., szerda 21:11


Szlovákiában a kormány már elfogadta a veszélyhelyzet 40 napos  meghosszabbításáról szóló javaslatot, de ezt még a pozsonyi parlamentnek is jóvá kell hagynia. Eduard Heger pénzügyminiszter, aki ideiglenesen az egészségügyi tárcát is vezeti közölte: a kormány megszavazta az úgynevezett lex korona törvénycsomagot. Ennek értelmében a koronavíruson átesett betegeknek az egészségbiztosítók megtérítik a gyógyfürdőkben zajló kezeléseket. De csak akkor, ha az orvos elég súlyosnak ítélte meg a fertőzés lefolyását, vagyis a betegek állapota megköveteli az efféle gyógykezelést.

Ha olyan egészségügyi dolgozó hal meg, aki koronavírussal fertőzött betegekről gondoskodott, akkor a hozzátartozók mintegy 58 ezer eurós kártérítést kapnak – írta az Ujszo.com.

A Szputnyik V-vakcina beadásáért eddig az orvosoknak kellett felelősséget vállalniuk, a jövőben viszont már az állam kezeskedik a beoltottak egészségi állapotáért.

Emellett már a hajléktalanok, a Szlovákiában élő külföldi állampolgárok és az egészségbiztosítók adósai is jogosultak lesznek az ingyenes védőoltásra.

Eduard Heger azt mondta: úgy tűnik, hogy az intézkedések beváltak, hiszen jelentősen javultak a járvány mutatói, így a teljes lezárás ötletét elvetették, ám a jelenlegi korlátozásokat fenntartják.

A járvány enyhe visszaszorulását jelzi, hogy a fertőzöttek számának heti átlaga 4716-ról 3943-ra csökkent. A reprodukciós szám az előző héthez képest nem változott, továbbra is 0,95 és 1 között van.

Rovatok