Index Vakbarát Hírportál

Számos európai ország újra olt az AstraZenecával

2021. március 18., csütörtök 21:31 | aznap frissítve

Spanyolország jövő szerdától ismét alkalmazza a az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot – jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter.

Mint mondta, azért várnak a jövő hét közepéig, mert várhatóan hétfőn döntenek arról, hogy módosítják-e azok körét, akik megkaphatják ezt az oltóanyagot.

Eddig a 18 és 55 év közötti korosztályt oltották az AstraZeneca vakcinájával. Már tervben volt a kibővítése 65 éves korig, amikor átmenetileg leállították a vakcina használatát, miután több országban, köztük Spanyolországban is jelentettek olyan eseteket, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

Péntektől Franciaország is folytatja a koronavírus-elleni oltási programot az AstraZeneca-vakcinával, miután azt biztonságosnak és hatékonynak minősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) – jelentette be Jean Castex miniszterelnök.

Ezzel a vakcinával oltatom be magam holnap, hogy megmutassam, teljesen megbízhatunk benne

– mondta a kormányfő a járványhelyzetről tartott heti sajtótájékoztatóján.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is az AstraZeneca további igénybevételére biztatott. Lengyelország nem tartozik azon országok közé, amelyek az előző napokban felfüggesztették az AstraZeneca oltóanyagának használatát.

Morawiecki fontosnak nevezte az EMA csütörtöki jelentését, és úgy látja: az AstraZeneca vakcinája kapcsán felmerült kétségek

bizonyos körülmények egybeesése miatt, de pletykák, médiából eredő problémák miatt is keletkeztek.

Németországban is visszaállítják az oltási kampányba az AstraZeneca-vakcinát. Jens Spahn egészségügyi miniszter elmondta, hogy már péntektől ismét oltanak az oltóanyaggal.

Kiemelte, hogy nehéz, de helyes döntés volt a szérum alkalmazásának felfüggesztése. Az államnak az oltási kampány szervezőjeként a legnagyobb gondossággal kell eljárnia, és átlátható módon tájékoztatnia kell az oltásra várókat a vakcinák körüli ügyekről – mutatott rá.

Lettország, Litvánia és Bulgária is folytatja az AstraZeneca–Oxford Egyetem Covid–19 elleni vakcinával való oltást az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtöki állásfoglalása után.

Szlovénia is folytatja az oltást az AstraZenecával – közölte Janez Poklukar egészségügyi miniszter. Az állam – több európai országgal együtt – még hétfőn határozott arról, hogy az EMA döntéséig ideiglenesen leállítja a vakcina használatát.

Borut Pahor államfő, Janez Jansa miniszterelnök, Igor Zorcic házelnök és Alojz Kovsca, a Nemzeti Tanács elnöke pénteken oltatja be magukat az AstraZeneca vakcinájával, amelyből a felfüggesztés miatt 14 ezer dózis áll raktáron.

Rovatok