Index Vakbarát Hírportál

Nem tartják jó ötletnek, hogy a jobb időre hivatkozva enyhítsenek a szigorításokon

2021. március 18., csütörtök 10:12 | aznap frissítve

Nem bizonyított, hogy az időjárás, illetve az évszakok közvetlen hatással lennének a koronavírus terjedésére, figyelmeztetett a Meteorológiai Világszervezet szakértői csoportja.

Óva intettek attól, hogy a közelgő tavasz melegebb időjárására hivatkozva enyhítsenek a koronavírus elleni intézkedéseken.

Ben Zaitchik, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szakértője azt mondta: a pandémia első évében a melegebb évszakokban és a melegebb régiókban növekedtek a járvány mutatói, írta az MTI a dpa hírügynökségre hivatkozva. A testület hangsúlyozza: a járványfolyamatok terjedésének modellezése azt jelzi, elképzelhető, hogy a járvány idővel szezonálissá szelídül, és ebben az esetben a levegőminőség és az időjárás megfigyelésével kiszámíthatóvá válhatnának az újabb hullámok.

A légúti vírusfertőzések gyakran szezonálisak, mint az influenza, amely gyakrabban fordul elő ősszel és télen. Ugyanakkor az egyelőre nem világos, hogy a Covid–19 is így viselkedik-e. Laborvizsgálatok során arra utaló nyomokat találtak, hogy a koronavírus hideg és száraz viszonyok között és alacsony ultraibolya-sugárzás mellett hosszabb ideig életképes.

Rovatok