Index Vakbarát Hírportál

Kinevezték az első latinó származású egészségügyi minisztert az Egyesült Államokban

2021. március 18., csütörtök 21:56

Szűk többséggel jóváhagyta Xavier Becerra egészségügyi miniszteri kinevezését az amerikai szenátus.

A felsőház 50:49 arányban erősítette meg Becerrát, ezzel a kaliforniai államügyész lesz az első latinó származású miniszter az egészségügyi tárca élén. A politikust a republikánusok közül csak egy szenátor, a maine-i Susan Collins támogatta.

Becerra korábban csaknem 24 évig volt az amerikai törvényhozás tagja, mielőtt Jerry Brown akkori kaliforniai kormányzó 2017-ben kinevezte államügyésznek, hogy betöltse a Kamala Harris jelenlegi alelnök után a szenátusba választása miatt üresen maradt posztot.

Az egészségügyi miniszternek megoldást kell találnia az Egyesült Államok délnyugati határán kialakult válsághelyzetre is, ugyanis a Becerra által vezetett tárca felel az őrizetben tartott több ezer, fiatalkorú illegális bevándorló elhelyezéséért és gondozásáért.

Februári meghallgatásán Becerra azt mondta a törvényhozóknak, hogy megértette az „előtte álló hatalmas kihívásokat”, és kijelentette: elsődleges feladatának a járvánnyal való szembenézést tekinti. A demokrata politikus ezenkívül ígéretet tett az egészségbiztosítás kibővítésére és a vényköteles gyógyszerek árának csökkentésére is.

Rovatok