Index Vakbarát Hírportál

Lazackáosz tört ki Tajvanon

2021. március 18., csütörtök 14:05

Emberek tucatjai változtatták meg a nevüket kuijü-re, azaz 鮭魚-re, azaz lazacra Tajvanon, amit már a helyi hatóságok sem hagyhattak szó nélkül, és megkérték a sziget lakóit, hogy ne változtatgassák a neveiket, hiába megengedett ez három alkalommal.

Lehet, hogy ingyenes és legális, de rengeteg papírmunkával jár, és feleslegesen emészti fel a közigazgatási forrásokat – hangsúlyozta a tajvani belügyminiszter-helyettes. 

A helyi médiában „lazackáosz" nevet kapó őrület kiváltó oka egy sushi étteremlánc promóciója volt. Az volt a csali ugyanis, hogy bárki, akinek a személyi igazolványán szerepelnek a lazac szó kínai karakterei, tehát a 鮭 és 魚, annyi sushit fogyaszthat ingyen öt barátja társaságában, amennyi csak belefér – írja a Guardian az AFP francia hírügynökség nyomán. 

Habár a promóció két napig tartott, az utóbbi napokban

mintegy 150 fiatal sétált be a kormányhivatalokba azzal a céllal, hogy a kopoltyús állat tiszteletére új nevet vegyen fel.

Aztán pedig valószínűleg teleegye magát vele. 

Ha 150 fiatallal számolunk, és mindegyikőjük 5 barátot ültetett még maga mellé a sushizni, akkor 900 éhenkórász vethette rá magát a díjmentes, védtelen japán halételre az étteremlánc kárára. 

A helyi média meg is kérdezett néhány embert, aki vállalta a névváltoztatást az bőséges halvacsora reményében. Egyikőjük csak hozzácsapta a nevéhez a lazac kínai karaktereit, és durván fordítva Robbanó Jóképű Lazac lett belőle. 

A családnevekhez senki sem nyúlt hozzá, csupán a „keresztnevekben" eszközöltek változást, azzal a szándékkal, hogy másnap, miután teleették magukat a megérdemelt sushival, visszaállítják az eredeti állapotot. Addig pedig kiélvezik új neveiket, mint Lazac Herceg, Meteor Lazac Király és a Lazacos Sült Rizs. Volt, aki már csak a poén kedvéért 36 karaktert adott a nevéhez, többségükben a tenger gyümölcseit jelölő írásjegyeket. 

 

Rovatok