Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Tanzánia vírus- és oltásszkeptikus elnöke

2021. március 18., csütörtök 06:51 | aznap frissítve

61 éves korában elhunyt John Magufuli tanzániai elnök – jelentette be Samia Suluhu Hassan alelnök a TBC nevű állami televízióban szerdán. 

Szívelégtelenségben elhunyt a Tanzániai Egyesült Köztársaság elnöke, a tiszteletre méltó dr. John Pombe Joseph Magufuli a Dar es Salaam-i Mzena kórházban, ahol kezelték

– ismertette Hassan az adásban. 

Magufuli az afrikai kontinens egyik legismertebb koronavírus-szkeptikusa volt.

Február 27-e óta nem jelent meg nyilvánosan, ami olyan feltételezésnek adott alapot, hogy esetleg ő is elkapta a fertőzést.

Az állami tisztségviselők azonban tagadták, hogy beteg lenne. Kassim Majaliwa miniszterelnök pénteken közölte, hogy beszélt az elnökkel, és megbizonyosodott arról, hogy „egészséges és keményen dolgozik”. 

Eközben a Magufuli állítólagos betegségéről szóló jelentéseket egyes, külföldön élő tanzániai „gyűlölködőknek” tulajdonította.

A 60 millió lakosú Tanzánia elnöke tavaly júniusban bejelentette, hogy országa háromnapos imával legyűrte a vírust, és nincs már egyetlen fertőzés sem az államban.

Idén február végén viszont kénytelen volt elismerni, hogy a koronavírus-járvány jelen van országában, mivel belehalt a betegségbe Zanzibár félautonóm szigetének alelnöke.

Tanzánia tavaly április óta nem közöl járványügyi adatokat, pedig lakosai rendszeresen beszámolnak arról, hogy sokan elkapnak valamilyen légúti betegséget, a kórházak pedig arról tesznek jelentést, hogy megnőtt a tüdőgyulladásos esetek száma.

A vegyészvégzettségű Magufuli 2015 novembere óta töltötte be az államfői tisztséget. Nyugati országok a szemére vetették, hogy hazájában aláásta a demokráciát.

Ragadványneve a buldózer lett, amiért minden ellenállással szemben keresztülvitte politikai elképzeléseit.

A tanzániai alkotmány értelmében az elnöki teendőket a 61 éves Hassan alelnök veszi át Magufuli tavaly kezdődött, második öt évre szóló hivatali idejének fennmaradó részére. Ezzel Hassan lesz a kelet-afrikai ország első női államfője.

Hassan Zanzibáron született, Nagy-Britanniában tanult gazdaságtant, és az ENSZ Világélelmezési Programjánál (WFP) dolgozott, miután különböző kormányzati tisztségeket látott el hazájában.

Rovatok