Index Vakbarát Hírportál

Milyen lenne, ha appon regisztrálnánk a beleegyezést a szexuális együttléthez?

2021. március 18., csütörtök 10:37

Csütörtökön ismertette az ausztráliai New South Wales rendőrfőkapitánya annak ötletét, hogy egy appon rögzítsék: beleegyezéssel történt-e az intim együttlét.  Mick Fuller védelmezte az ötletet, amellyel szerinte meg lehetne előzni a szexuális erőszakot, valamint el lehetne kerülni a bírósági ügyeket, hiszen nem lehetne valakit erőszakkal megvádolni, ha rögzítésre kerül a hozzájárulás. 

Meglátása szerint az app olyan lenne mint a kontaktkutatásra és az étterem- és bárlátogatásokra használt ausztrál Covidsafe applikáció. Ha be kell jelentkezni egy appon ahhoz, hogy egy kávézóban leülhessen az ember, nem lehetne-e valamilyen módon dokumentálni a beleegyezést? – fejtegette a rendőrfőkapitány a Guardian szerint. 

Végül azonban belátta, hogy talán ez volt az egyik valaha volt legrosszabb ötlete, részben azért is, mert bírálatok össztüzét zúdították rá. Az app ötlete vélhetően jó szándékkal született, az utóbbi hetekben a nők elleni erőszakról szóló társadalmi viták részeként, de nőjogi szervezetek gyorsan rámutattak a rendőrség elképzelésének gyenge pontjaira – írja a BBC.  

Mi történik például, ha valaki először beleegyezik az együttlétbe, de később meggondolja magát? És ha kényszerítik az alkalmazás használatára? 

Fuller rendőrfőkapitány bár elismerte, hogy az app jelenleg borzasztó ötlet, de feltette a kérdést, hogy mondjuk 10 éven belül nem ez lesz-e a bevett randimódszer. Jobbra és balra is lehet már húzni a randiappokon, miért ne lehetne jelezni az intimitásra való hajlandóságot? 

Persze akinek volt már kezében ilyen app, azt el tudja képzelni, milyen hátulütőkkel járna egy ilyen opció.  

Rovatok