Index Vakbarát Hírportál

Európa Tanács: gondot okoz a rasszizmus, az iszlamofóbia, a terrorizmus

2021. március 18., csütörtök 14:08

A koronavírus-járvány okozta társadalmi egyenlőtlenségek mélyülése, a faji, vallási, illetve szexuális kisebbségek elleni gyűlölet, valamint a terrorizmussal szembeni küzdelem jelentették a legfőbb kihívást Európa számára tavaly – közölte az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága éves jelentésében.

A strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot számláló Európa Tanács szakértői szerint a koronavírus-járvány okozta válság negatív hatást gyakorolt az emberi jogok érvényesülésére a kontinensen.

A járvány eredetével kapcsolatos összeesküvés-elméletek mindenekelőtt az ázsiai származású emberek megbélyegzésével, valamint antiszemita gyűlöletkeltéssel jártak, írta az MTI.

A jelentés szerint a távoktatás sok roma gyermeket zárt ki az iskolai részvételből az internethez és a számítógéphez való hozzáférés hiánya miatt. Az Európában illegálisan tartózkodó migránsok és menedékkérők társadalombiztosítás hiányában nem tudták igénybe venni az alapvető egészségügyi szolgáltatásokat, ami növelte kitettségüket a koronavírus-fertőzésnek. Fokozott erőszakkal és elutasítással szembesültek a szexuális kisebbségekhez tartozók közül azok, akiknek a rendkívüli intézkedések vagy anyagi helyzetük miatt vissza kellett költözniük elutasító családjukhoz. A kijárási tilalom idején nőtt, egyes esetekben megháromszorozódott a számukra fenntartott segélyhívó központok felkeresése.

Az előző évre is jellemző volt a rasszizmus, az antiszemitizmus és az iszlám vallásúakkal szembeni, úgynevezett iszlamofóbia.

Kibontakozott Black Lives Matter (Fekete életek is számítanak/BLM) mozgalom, amely szerint a faji megkülönböztetésen alapuló rendőri visszaélések továbbra is jelentős mértékben érintik a kiszolgáltatott csoportokat. A szakértők szerint növekedett a vallási alapú terroristatámadások száma Európában.

Rovatok