Index Vakbarát Hírportál

A világ legnagyobb iszlám országában engedélyezték a sertésből vett enzimet tartalmazó AstraZeneca-vakcinát

2021. március 19., péntek 20:49

Elfogadhatónak és alkalmazhatónak minősítette a muszlimok számára az AstraZeneca-vakcinát Indonéziában az iszlám vallástudósok legfőbb testülete annak ellenére, hogy a koronavírus elleni, brit–svéd fejlesztésű oltóanyag előállításához egy sertésekből származó enzimet használnak fel – adta hírül az MTI. 

Az indonéz uléma tanács tagjai tudják, hogy sertésből származó enzimet (tripszin) tartalmaz a vakcina, ami az iszlám vallás szerint tiltott (haram), azonban járványhelyzetre való tekintettel mégis beadható a muszlim vallásúaknak a testület döntése szerint.

Asrorun Niam Sholeh, az uléma fatvabizottságának elnöke szerint a szakemberek világossá tették, hogy milyen veszélyekkel járna, ha az emberek nem oltatnák be magukat addig, amíg rendelkezésre nem áll vallásilag megengedettnek (halalnak) minősített oltóanyagok.

Az indonéziai muszlimoknak részt kell venniük a kormány Covid–19 elleni oltási programjában, hogy elérjék a nyájimmunitást és megszabaduljanak a járványtól

– közölte Asrorun Niam Sholeh, az uléma fatvabizottságának elnöke, aki kiemelte, hogy amikor a járványt már sikerül visszaszorítani, és véget ér a vészhelyzet, biztosítania kell, hogy elérhetők legyenek a halalnak minősülő vakcinák.

A vakcinagyártó cégek többször is elmondták, hogy oltóanyagaik nem tartalmaznak sertéshúst vagy sertéshúsból származó anyagokat, a sertésekből származó zselatin pusztán stabilizátorként alkalmazzák azért, hogy a szállítást, illetve tárolást követően is biztonságos és hatékony maradjon az oltóanyag.

Indonéziában az AstraZeneca a második vakcina, amelyet engedélyeztek a kínai Sinovac nevű  oltóanyag után.

Rovatok