Index Vakbarát Hírportál

Német kutatók szerint van összefüggés a vérrögképződés és az AstraZeneca vakcinája között

2021. március 19., péntek 18:05

Német kutatók azonosították, hogy az AstraZeneca vakcinája okozhatott szokatlan vérrögképződést egyes betegek agyában – adta hírül a Norddeutscher Rundfunk német műsorszolgáltató. A kutatást az észak-németországi Greifswald oktatókórházban végezték az intézmény orvosai és osztrák kutatók közösen.

A szóban forgó betegség, az úgynevezett agyi vénás sinustrombózis (CVST) ritka, de életveszélyes tud lenni. A szakemberek az érintett betegek vérét megvizsgálták, és azt állapították meg, hogy az AstraZeneca vakcinája aktiválta a vérlemezeket, amelyek a véralvadásban részt vesznek.

A vérlemezek a csontvelőben képződnek, a vérben keringnek, és amikor az érfal megsérül, összetapadnak és eltömítik azt, ezzel elősegítik a vérzés megállítását. Tehát a sebek gyógyulásában játszanak szerepet, véralvadás hatására a seb összezáródik. A kutatók szerint azoknál a betegeknél, akik megkapták az AstraZenecát ezt a mechanizmust aktiválta az oltóanyag, és emiatt keletkeztek vérrögök az érintettek szervezetében. 

Mint az ismert, egy 49 éves zwettli osztrák ápolónő agyi trombózisba halt bele, miután megkapta az AstraZeneca vakcináját. A mostani felfedezés egyúttal azt jelenti, hogy az orvosok célzott kezelést tudnának a megelőzésre alkalmazni. Bár a kutatás eredményeit még nem publikálták egyetlen tudományos szaklapban sem a kutatók, akik egyúttal hangsúlyozták azt is, hogy a kezelés csak azoknál alkalmazható, akiknél már megjelentek a vérrögök. 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön kiadott egy közleményt, mely szerint az AstraZeneca oltóanyaga hatékony és biztonságos, és az nem növeli a vérrögképződés kockázatát. A vakcinával már több millió embert beoltottak, és Magyarországon is több százezren megkapták. Ahogy az az operatív törzs pénteki tájékoztatóján elhangzott, a magyar háziorvosok folytatják az oltást az oltóanyaggal.

Rovatok