Index Vakbarát Hírportál

Kemény pénzbírságot kapott Székelyudvarhely a március 15-i magyar zászlóért

2021. március 19., péntek 16:37

Székelyudvarhely városát is megbírságolta a román állam 5000 lejre (átszámítva 376 ezer forintra), amiért március 15-e alkalmából magyar zászlókkal díszítették fel a várost.

Gálfi Árpád polgármester Facebook-bejegyzésében emlékeztetett az ebből fakadó büntetések rendszerességére. Úgy fogalmazott:

Nem tudom, mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy végre a törvény »alkalmazói« is megértsék, hogy egy nemzet szimbólumai, jelképei, a kokárdák és a háromszínű szalagok nem azonosak egy »idegen« ország nemzeti zászlóival, amelyekre a törvény hivatkozik.

A politikus hozzátette:

Hagyományőrzés terén jól állunk. Mi a hagyományainkhoz híven ünnepelünk, ők a hagyományaikhoz híven bírságolnak.

Gálfi Árpád közölte, a döntést tudomásul veszi, s csak annyit üzen a városlakóknak: „Hajrá, Székelyudvarhely!”

Két napja írtunk arról, hogy Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert tízezer lejre bírságolta meg a Kovászna megyei kormányhivatal, miután ugyancsak magyar trikolórral díszíttette fel a székely várost az 1848–49-es forradalom és szabadságharcra való megemlékezésül. Ennek kifizetésére a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat már gyűjtést is indított, egyben mindenkit arra buzdítanak, hogy egyetlen lejt adományozzanak, hogy így gyűjtsék össze a büntetés teljes összegét. 

Rovatok