Index Vakbarát Hírportál

Negyedmilliárd forint egyetlen kávéscsészéért

2021. március 20., szombat 06:03

Csaknem 722 ezer dollárért (223 millió forintért) kelt el egy aukción az a csésze, amit korábban egy connecticuti garázsvásáron vett mindössze 35 dollárért (10 ezer forintért) egy szemfüles régiséggyűjtő.

Összesen csupán hét darab ilyen fehér-kobaltkék csészéről tudnak a szakértők. Ezek egyikét kínálták fel a Sotheby’s Ázsiai hetek elnevezésű árverésén. Az eladó és a vevő kilétét egyaránt bizalmasan kezelik.

Fizetne 150 millió forintot egy kínai csészéért? – kérdeztük egy februári cikkünkben, amiben az árverés beharangozásáról tudósítottunk. A szakértők szerint a műtárgy az 1403–1424 között uralkodó Jung-lö császár udvarából származik. „Lótusz-csészeként” emlegetik, mert lótuszbimbóra hasonlít. Az aukció előtt elérhető árát 300–500 ezer dollárra becsülték.

Az árverés nyomban 200 ezer dolláros ajánlattal kezdődött, majd 14 online és telefonos licit után az utolsó ajánlat 580 ezer dollárra kúszott fel. A hivatalos vételár az illetékekkel együtt végül 721 800 dollárra rúgott.

Rámosolygott a szerencse

A Ming-korszakból származó edénykét egy connecticuti, New Haven-i garázsvásáron fedezte fel egy lelkes régiségrajongó, és a helyszínen meg is vette. Zsákmányát lefényképezte, majd elküldte az aukciósháznak. Arra kérte a Sotheby’s szakértőit, becsüljék fel az értékét.

Miután személyesen is megtapinthatták a porcelánt, tudományos vizsgálatok nélkül is igazolták, hogy a lelet a XV. századból származik. A csésze sima tapintású, máza selymes, színe és mintázata a korszak sajátossága – indokolták értékelésüket.

„Életünkben csak egyszer nyílik alkalmunk ilyen felfedezést tenni” – írta közleményében Angela McAteer, a Sotheby’s kínai művészeti részlegének vezetője.

A Sotheby’s szerint két hasonló műtárgyat állítottak ki a tajpeji Nemzeti Palotamúzeumban, kettőt a londoni British Múzeumban, illetve a Viktória és Albert Múzeumban, egyet pedig az Iráni Nemzeti Múzeumban, Teheránban. A hatodik csésze „tartózkodási helye” ismeretlen. Az Egyesült Államokban mindeddig nem tartottak nyilván ilyen leletet, most azonban előkerült hetedikként.

Rejtély övezi, miként kerülhetett egy ilyen régiség egy connecticuti garázsvásárra. McAteer szerint egy család tulajdonában lehetett nemzedékeken át, akiknek fogalmuk sem volt, milyen egyedülálló kincset birtokolnak.

Érhet tehát még sokat a csésze, amiből, míg elolvasta ezt a cikket, megitta a kávéját. 

Rovatok