Index Vakbarát Hírportál

Kerti úszómedencéjében tartott cápákkal próbált kereskedni, de lebukott

2021. március 21., vasárnap 14:22

Hét veszélyeztetett zátonyi cápa úszkál immár kényelmesen új otthonában, a New York Akváriumban Coney Islanden. Lakhelyük sokkal tágasabb az előzőnél, egy vidéki, kerti úszómedencénél.

Ennek tulajdonosára, a feltételesen szabadlábon védekező 38 éves Joshua Seguine-re 5000 dolláros (több mint másfél millió forintos) azonnali bírságot szabott ki a bíróság, és még egy tárgyalás is vár rá. Seguine elismerte bűnösségét, és bevallotta, hogy a cápákkal üzletelni akart.

„A védett fajokkal folytatott kereskedelem törvényellenes, végső soron pedig a vadvilágot és a természetet fenyegeti. Hivatalom – a környezetvédelmi hatóságokkal együttműködve – minden eszközt bevett a kiszolgáltatott fajok védelmében, és elszámoltatja azokat, akik hasznot próbálnak húzni a szenvedésből” – idézi New York állam környezetvédelmi hatósága, a DEC Letitia James államügyészt.

Az államban a zátonyi cápák védettnek számítanak, tartásuk pedig illegális. A vádlott ráadásul azzal tetézte bűncselekményét, hogy személyes haszonszerzés céljából megpróbált túladni rajtuk – mondta Basil Seggos, a környezetvédelmi hatóság biztosa.

A környezetvédők és az ügyészség egy online fórum, a MonsterFishKeepers révén bukkant a LaGrangeville-ben élő, felelőtlen állatkínzó nyomára. Házkutatási paranccsal fésülték át otthonát, és ekkor fedezték fel a kis méretű kerti medencét. A hét zátonyi cápán kívül két elpusztult leopárdcápa és egy pörölycápa tetemét is felfedezték. Seguine medencéjéről a New York Post közölt fotókat.

Seguine egyébként nem először került a hatóságok látókörébe. A rendőrök 2017-ben Georgiában azon kapták, hogy furgonjában négy bébicápát szállított.

A félénk zátonyi cápákat a kihalás fenyegeti

Egy legálisan tartott zátonyi cápa értékét 11 500 dollárra (3,5 millió forintra) becsülik. A szabadon élő zátonyi cápa akár 2,4 méteresre is megnőhet, mégis általában félénk és nehezen megközelíthető. Az emberre veszélytelen, és csak akkor támad, ha vadászat közben fenyegetve érzi magát. Támadása általában egy nem vészes lábharapásban merül ki.

Az Atlanti-óceán északnyugati partjainál honos fajt a túlhalászás miatt veszélyeztettként tartják számon. A zátonyi cápát elsősorban nem húsa, hanem bőre, uszonya és mája miatt halásszák, amelyekből bőráru, olaj és más keresett termék készíthető.

Seguine hét megmentett zátonyi cápáját a New York Akváriumba szállították, ahol 115 egyéb tengeri fajjal, köztük 18 különböző cápával és rájával lubickolhatnak szinte szabadon – jelentette a CNN.

Rovatok