Index Vakbarát Hírportál

Lemond a szlovák kormányfő, csak van néhány feltétele

2021. március 21., vasárnap 21:06

Igor Matovič szlovák miniszterelnök vasárnap bejelentette, hajlandó lemondani a kormányfői posztról és más tisztséget betölteni a kormányban, ha koalíciós partnerei teljesítik korábban tett ígéreteiket, és távoznak az általuk betöltött posztokról – jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség.

Igor Matovič  – aki erről pártja, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) elnökségének ülése után nyilatkozott – távozásának feltételéül elsődlegesen azt jelölte meg, hogy távozzanak posztjaikról azok, akik leghangosabban követelték az ő távozását.

Igor Matovič személy szerint Richard Sulík gazdasági miniszter, Mária Kolíková, igazságügyi miniszter, illetve Juraj Seliga, a pozsonyi parlament alelnöke, illetve Jana Bittó Cigánikova, a parlament egészségügyi bizottsága elnöke távozását jelölte meg feltételül.

A szlovák kormánykoalíción belül hetek óta feszült a helyzet az egyes páttoknak a járványkezelésről alkotott részben eltérő elképzelései miatt. A helyzet azután mérgesedett el még inkább, amikor a kormányfő a liberálisok ellenében úgy döntött, hogy Szlovákia vásárol az orosz Szputnyik V vakcinából. 

Rovatok