Index Vakbarát Hírportál

Halálbüntetést kaphat a bostoni robbantó

2021. március 22., hétfő 15:23

Bár korábban enyhítették a számára kiszabott halálbüntetést, a közeljövőben ismét halálra ítélhetik Dzsohar Carnajevet, aki 2013-ban merényletet követett el a Boston Marathonon – közölte az Associated Press.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága (SCOTUS) hétfőn egy közleményben tudatta: ismét meg fogják fontolni, hogy a Boston Marathonon robbantó – korábban már egyszer halálra ítélt – merénylőt, Dzsohar Carnajevet ismét fővesztésre ítéljék.

Carnajev ügyében Donald Trump elnöksége alatt nyújtottak be fellebbezést, ezt fogja kivizsgálni most a bíróság. A vizsgálatra 2021 őszén kerülhet majd sor.

Az ügy érdekessége az, hogy Carnajevre még Barack Obama elnöksége – vagyis Joe Biden alelnöksége – idején kértek először halálbüntetést.

Biden azonban nemrég, az elnökségért folyó kampányában azt ígérte, hogy fel fog lépni a halálbüntetések és a kivégzések ellen. 

Tavaly augusztusban a bostoni fellebbviteli bírósági érvénytelenítette Carnajev halálos ítéletét, a döntés ellen azonban az igazságügyi minisztérium fellebbezett. 

Dzsohar Carnajev és 26 éves bátyja, Tamerlan Carnajev 2013-ban követték el a merényletet a Boston Marathonon,

amelyben 264-en megsérültek, hárman pedig meghaltak.

Az ügyben folyó nyomozás szerint a robbantás kitervelője Tamerlan Carnajev volt, aki nem sokkal a merénylet után a rendőrökkel folytatott tűzpárbajban életét vesztette. A fiatalabb merénylőt viszont elfogták, és harminc vádrendi pontban találták bűnösnek, ezért végül – a halálbüntetés enyhítése révén – egyelőre „csak” többszörös életfogytiglani büntetést kapott. 

Rovatok