Index Vakbarát Hírportál

Indul az oligarchamentesítés

2021. március 22., hétfő 21:55

„Az ukrán elnök megkezdte az oligarchamentesítési folyamatot, amelynek célja nem a nagyvállalkozások egyes képviselői elleni harc, hanem a rendszerváltás, az üzleti élet korlátainak csökkentése és a mindenki számára egyforma játékszabályok kialakítása" – jelentette be Oleh Usztenko, Volodimir Zelenszkij államfő gazdasági tanácsadója.

Usztenko bírálta Zelenszkij elődeit, amiért semmit nem tettek ezen a téren:

Ha az ukrajnai gazdasági helyzet nem rekedt volna meg az 1990-es évek szintjén, tavaly a GDP 400 milliárd dollár lehetett volna. Ezzel szemben valójában alig több mint 160 milliárd dollár volt.

Oleh Usztenko megjegyezte, hogy az ukrán gazdaságba befektetni szándékozók számára a fő aggodalmat a tulajdonjogok védelmével kapcsolatos probléma váltja ki. Ezzel kapcsolatban az elsődleges intézkedések között szerepel

„Nem természetes dolog, ha a gazdaság ágazatait nagy oligarchacsoportok ellenőrzik. Itt is előrehaladást kell elérni, ez is egyike azoknak a csatáknak, amelyeket a vezetés a gazdaság oligarchamentesítésért folytat" 

– tudósította Usztenko szavait az MTI. 

Zelenszkij korábban a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnökével tartott kijevi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy

Ukrajnában három éven belül kiépül az átlátható és igazságszolgáltatási rendszer. 

Ezzel kapcsolatban az ukrán államfő közölte, hogy Kijev folytatja az igazságügyi szervek reformját, és aláírta az úgynevezett gazdaságvédelmi hivatal létrehozásáról. A testület célja a gazdasági bűncselekmények kivizsgálása, ami segíti az üzleti szféra fejlődését és befektetési légkör javítását Ukrajnában.  

Korábban Zelenszkij azt is mondta, hogy részletesen ellenőrizni kívánja az ukrán ásványianyag-lelőhelyek és földek privatizációjának törvényességét. Március 19-én az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács 19, ásványianyag-lelőhelyek kiaknázására engedéllyel rendelkező vállalatra szabott ki bírságot, és elrendelte a lelőhelyek kiaknázására 1994 óta kiadott összes engedély teljes körű auditálását.

Rovatok