Index Vakbarát Hírportál

A német egészségügyi miniszter is korrupciógyanúba keveredett az arcmaszkok beszerzése ügyében

2021. március 22., hétfő 07:06

Jens Spahn az első tárcavezető Angela Merkel kabinetjében, akit azzal gyanúsítanak, hogy hasznot húzott a koronavírus elleni állami védekezésből, jóllehet már több kormánypárti politikus is lemondásra kényszerült hasonló korrupciós vádak miatt.

A Der Spiegel jelentése szerint a Burda nevű vállalat, amelyben az egészségügyi miniszter férje vezető pozíciót tölt be, félmillió maszkot adott el a tárcának 2020 áprilisában, a koronavírus-fertőzések első hulláma idején. 

A mintegy 570 ezer maszkért a tárca több mint 900 ezer eurót fizetett, ami darabonként 1,6 eurós, vagyis mintegy 600 forintos árat jelent.

Az elmúlt két hétben már ketten is távozni kényszerültek a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének parlamenti frakciójából, mivel felmerült a gyanú, hogy hasznot húztak a koronavírus elleni védekezésben használt orvosi maszkok és egészségügyi védőruházatok kormányzati beszerzéséből. Legutóbb vasárnap mondott le a CSU-ban betöltött pozícióiról Alfred Sauter, Bajorország volt tartományi igazságügyminisztere, miután a nyomozók házkutatást tartottak irodáiban, arcmaszkokat is magában foglaló kereskedelmi ügyletekkel kapcsolatban.

A maszkbotrányok hozzájárultak Angela Merkel pártjának a március 14-i két fontos tartományi választáson elszenvedett veszteségeihez, emellett a CDU/CSU országos választói támogatottsága egy csütörtökön ismertetett közvélemény-kutatás szerint egy hét alatt 33-ról 29 százalékra apadt, alig fél évvel a szeptemberben esedékes szövetségi parlamenti választások előtt.

Rovatok