Index Vakbarát Hírportál

Kémkedéssel gyanúsítják az IKEA-t Franciaországban

2021. március 22., hétfő 14:59

Azzal vádolják az IKEA-t Franciaországban, hogy illegálisan szereztek információkat a saját alkalmazottaikról – írja a Guardian.

Az ügyészek szerint a svéd cég

magánnyomozók és rendőrök segítségével igyekezett kémkedni a saját alkalmazottai, illetve az álláshirdetésekre jelentkezők után.

A vádlottakat azzal vádolják, hogy illegálisan szereztek meg, továbbítottak és használták fel több száz ember bizalmas információit. A hétfőn, Versailles-ban megkezdődött perben a cégnek, annak korábbi alkalmazottainak, illetve rendőröknek – összesen 15 ember – a felelősségét fogják vizsgálni. 

A nyomozás 2012-ben kezdődött meg, miután két francia hírlap, a Le Canard Enchaîné és a Mediapart oknyomozói értesítették az IKEA eljárásáról a hatóságokat.

Az ügyészek szerint a cég az 2009 és 2012 általa működtetett „kémrendszer" által több száz emberről gyűjtött intim és bizalmas információkat.

A feltételezések szerint a rendszert Jean-François Paris, az IKEA korábbi kockázatkezelési igazgatója hozta létre. A nyomozás kezdete óta az IKEA őt, illetve három másik vezető tisztségviselőjét is menesztette.

Ennek ellenére, ha a céget bűnösnek találják, akkor akár 3 750 000 eurónyi pénzbüntetést is kaphatnak. 

Azokat az embereket pedig, akik szintén a vádlottak padján állnak a cég mellett, akár tízévnyi börtönbüntetésre is ítélhetik.

Rovatok