Index Vakbarát Hírportál

Kijárási tilalmat vezethetnek be Németországban

2021. március 22., hétfő 10:29

Éjszakai kijárási tilalmat vezethetnek be Németországban az új típusú koronavírussal leginkább fertőzött térségekben egy kiszivárogtatott javaslat szerint, amely a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek hétfői járványügyi tanácskozására készült.

A szövetségi kormány álláspontját rögzítő tervezet szerint a SARS-CoV-2 járványának rohamosan erősödő harmadik hulláma miatt legalább április 18-ig meg kell hosszabbítani a még a második hullám felívelő szakaszában, tavaly novemberben bevezetett és többször megszigorított korlátozásokat.

Meg kell akadályozni, hogy a járvány a kevésbé fertőzött területeken is lendületet vegyen, ezért

a lehető legnagyobb mértékben korlátozni kell az emberek mobilitását,

és be kell indítani az úgynevezett vészfékrendszert, amelyet a kormányfők legutóbbi, március elején tartott tanácskozásán dolgoztak ki, olvasható a tervezetben.

A rendszer lényege, hogy vissza kell állítani a második hullám elején felfüggesztett korlátozásokat azokban a tartományokban, járásokban vagy városokban, amelyekben tartósan száz fölött van az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma.

Ezt a rendszert új elemekkel is ki kell egészíteni, legfőképpen azzal, hogy

éjszaka mindenki csak halaszthatatlan ügyben hagyhatja el az otthonát,

és be kell zárni az iskolákat, ha nem lehet biztosítani a gyerekek és a gondozók, tanárok hetente legalább kétszeri tesztelését a SARS-CoV-2-re – áll a kancellári hivatalban összeállított tervezetben.

A szövetségi kormány és az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) – a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányfők egyeztetőtestülete – tanácskozására készített csomag egy sor további elemet is tartalmaz. Szerepel benne például a szociáldemokrata (SPD) vezetésű tartományok egyik új javaslata, miszerint 

a kevésbé fertőzött régiókban biztosítani kell a lehetőséget modellprojektekre, amelyekben azt vizsgálják, hogy miként lehet a járvány közben biztonságosan működtetni társadalmi és gazdasági intézményrendszereket.

Ilyen kísérleti programot folytatnak például a szociáldemokrata vezetésű Berlinben, ahol az előadó-művészet újraindításával próbálkoznak. A program egyik első rendezvényeként a hétvégén tavaly ősz óta először ismét közönség előtt játszhatott a német főváros leghíresebb zenekara, a Berlini Filharmonikusok.

A Robert Koch Közegészségügyi Intézet (RKI) adatai alapján a hétnapi fertőzésgyakoriság országos szinten vasárnap átlépte a 100-as határértéket – 103,90-re nőtt a szombati 99,60-ról –, és hétfőre még tovább, 107,30-ra emelkedett.

Az intézet hétfői kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 7709 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez 15 százalékot meghaladó növekedés az egy héttel korábbi 5480-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 667 225 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

A vírus által okozott betegséggel (Covid–19) összefüggésben egy nap alatt 50 halálesetet jegyeztek fel. Ez ugyancsak emelkedés az egy héttel korábbi 47-hez képest. Az új halálesetekkel 74 714-re emelkedett a járvány németországi áldozatainak a száma.

Rovatok