Index Vakbarát Hírportál

Lefoglalták a Sea-Watch 3 civil szervezet hajóját

2021. március 22., hétfő 09:58

A biztonsági előírások megsértésére hivatkozva a szicíliai Augusta kikötőjében lefoglalták a Sea-Watch 3 nevű német hajót, amely háromszáznyolcvanöt bevándorlóval a fedélzetén március elején érkezett meg Olaszországba – jelentette az MTI az olasz parti őrség híradása alapján. 

A jármű a Sea-Watch német civil szervezeté, a hatóságok átvizsgálták, és elmondták, hogy 

kereskedelmi járműként van nyilvántartva, ami azt jelenti, hogy nem szállíthat huszonkét embernél többet a legénységet is beleszámítva.

Ezenfelül további szabálytalanságokról is beszámolt a parti őrség, például hogy a Sea-Watch 3 legénysége a mólóra és a kikötő vizébe eresztette az elhasznált motorolajat, s nem megfelelően tárolta a hulladékot, amelyet szintén a kikötő területén halmozott fel. Mindezek mellett a hatóság szakértői aggodalmukat fejezték ki a hajó biztonsági és tűzvédelmi berendezései miatt is, hiszen a fedélzeti mentőcsónakok nem felelnek meg az előírásoknak. Amíg az említett szabálytalanságokat nem orvosolják, a parti őrség úgynevezett közigazgatási foglalást rendelt el.

A parti őrségnek joga van valamennyi olasz kikötőbe érkező, külföldi felségjelzésű hajót átvizsgálni, adataik szerint 2017 óta több mint 5800 kereskedelmi hajót ellenőriztek, és ezek közül 268-at foglaltak le.

A Corriere della Sera napilap hívta fel rá a figyelmet, hogy miközben Matteo Salvini, a jobboldali Liga pártot vezető korábbi belügyminiszter a kikötők lezárásával igyekezett feltartóztatni a civil szervezetek hajóit, utódja, Luciana Lamorgese a már kikötött hajókat lefoglaltatja, így lassítva újraindulásukat. 

Amióta Luciana Lamorgese a tárcavezető, vagyis 2019 szeptemberétől minden civil hajót a megérkezése után lefoglaltak.

Ezzel egy időben az Ocean Viking az SOS Méditerranée francia segélyszervezet hajója is kikötésre vár, amelyen 116 menekült tartózkodik, emellett az Open Arms spanyol segélyszervezet hajója is várhatóan megérkezik majd újabb menekültekkel az olasz partokhoz.

Rovatok