Index Vakbarát Hírportál

EU-biztos: Az Európai Uniónak az égvilágon semmi szüksége a Szputnyik V-re

2021. március 22., hétfő 08:48

El lehet érni a nyájimmunitást az Európai Unióban az orosz Szputnyik V vakcina nélkül is, amelyre így az égvilágon semmi szükség – jelentette ki Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa egy vasárnapi televíziós interjúban.

A francia politikus – hívja fel a figyelmet a Reuters – azt mondta, az Európai Uniónak június végéig van kapacitása 300-350 millió dózis, koronavírus elleni vakcinára, ami azt jelenti, hogy július 14-ig van lehetőség a nyájimmunitás kialakulására. Július 14-e Franciaországban nemzeti ünnep, az 1789-es forradalom kitörésének a napja.

A Szputnyik V gyártója hétfő reggel Twitter-üzenetben szólt vissza Thierry Bretonnak, kérve az EU-biztost, hogy tanúsítson kevesebb arroganciát és elfogultságot.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyelőre három koronavírus elleni vakcinát, a Pfizer/BioNTechét, a Modernáét és az AstraZenecáét hagyta jóvá használatra az Európai Unióban. Magyarországon ezeken kívül oltanak még a kínai cég, a Sinopharm vakcinájával és a Szputnyik V-vel is, Utóbbi reklámarca pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter lett, aki pénteken kapta a karjába az orosz oltóanyagot. Vasárnap este 250 ezer adag Szputynik V érkezett Magyarországra.

(Borítókép: Thierry Breton 2021. március 18-án Koppenhágában. Fotó: Emil Helms / Ritzau Scanpix / AFP)

Rovatok