Index Vakbarát Hírportál

Brüsszel szigorít, mert nagy gondban van a vakcinák miatt

2021. március 23., kedd 12:58

Rendkívül nehéz helyzetben van az Európai Unió a koronavírus-járvány elleni védőoltások kiosztásában – erről Valdis Dombrovskis az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke beszélt a CNBC-nek.

A lett politikus elismerte, hogy az unió számos kritikával szembesült az oltási program kezdete óta, elsősorban az oltások jóváhagyása, másrészt a vakcinák elosztásának lassúsága miatt. Valdis Dombrovskis szerint Brüsszel aggódik, hogy a következő három hónapban az AstraZeneca nem tudja teljesíteni az első negyedévre vállalt  szállítási kötelezettségeit. A cég már kétszer csökkentette szállítási számait az első negyedévre vonatkozóan, és közölte, hogy a második negyedévben is az eredeti szerződésben szereplő oltóanyag-mennyiség kevesebb mint felét fogja átadni. 

Nyilvánvaló, hogy komoly helyzetben vagyunk a a vakcinák szétosztásakor. Fel kell gyorsítanunk az oltást, fel kell gyorsítanunk az oltások előállítását és szétosztását egyaránt 

– mondta Valdis Dombrovskis. 

Az Európai Bizottság azt szeretné, ha az európai felnőtt lakosság 70 százaléka a nyár végéig megkapná az oltást. Az alelnök szerint ehhez az kell, hogy az unióval szerződésben álló cégek legyártsák és átadják a szükséges mennyiséget, illetve a tagállamok képesek legyenek gyorsan és hatékonyan beadni az oltásokat a lakosságuknak.

Valdis Dombrovskis szerint igazságtalan az Európai Uniót vakcinanacionalizmussal, vagyis azzal vádolni, hogy politikai okokból próbálnak egyes országok, régiók minél előbb előállni a koronavírus elleni oltóanyaggal. 

Az ügyvezető alelnök elképzelhetőnek tartja, hogy a nehézségek miatt az Európai Unió, amely az egyik legnagyobb oltóanyag-exportőr, szigorításokat rendel el. Megakadályozhatják például, hogy az Európai Unió területén készített vakcinákhoz más országok is hozzáférjenek (különösen az Egyesült Királyság számára nehezítenék meg az uniós vakcinákhoz való hozzájutást, mert ott az oltási arány lényegesen magasabb, mint a 27 uniós tagország között). 

Brüsszel a múlt héten jelentette be, hogy 41 millió adag vakcinát exportált 33 országba, közte az Egyesült Királyságba, amely a legnagyobb mennyiséget vehette át.

Az Európai Unió a hónap elején leállította az AstraZeneca-vakcinák Ausztráliába történő szállítását is. 

A következő három hónapban az Európai Unió szerződés szerint 55 millió adag Johnson & Johnson-, 200 millió adag Pfizer–BioNTech, 35 millió adag Moderna- és 70 millió adag AstraZeneca-vakcinát vár.

Rovatok