Index Vakbarát Hírportál

Izrael választ, Netanjahu hatalma a tét

2021. március 23., kedd 08:16

Két év alatt negyedik alkalommal tartanak parlamenti választást Izraelben, amit széles körben a 2009 óta regnáló Benjámin Netanjahu kormányfő személyéről szóló referendumnak tekintenek. 

A korrupcióval vádolt izraeli miniszterelnök ellen heteken át tüntettek Jeruzsálemben, ugyanakkor a koronavírus elleni küzdelem, melyben a zsidó állam világelső lett az átoltottság tekintetében, Netanjahu esélyeinek kedvez. 

A veterán politikus ellenfelei mindazonáltal a járvány nem megfelelő kezelésével vádolják a miniszterelnököt, s szerintük éppen itt az ideje a vérfrissítésnek a kormány élén. 

A választásokon a Netanjahut, a jobboldali Likud párt miniszterelnök-jelöltjét támogató vallásos-jobboldali tömb és a Netanjahu távozását követelő tábor csap össze, céljuk a kormányalakításhoz szükséges legalább 61 képviselői hely megszerzése a parlament (kneszet) 120 mandátumából. 

A közvélemény-kutatások a két tábor között kiegyenlített erőviszonyokat jósolnak. A BBC előrejelzése szerint a Likud nyeri a legtöbb szavazatot, de egymaga nem fog többséget szerezni a törvényhozásban, így koalíciós partnerekre lesz szüksége, de még így is kétséges, hogy sikerül kormányt alakítani. 

A Netanjahu-ellenes erők a várakozások szerint jobban teljesítenek majd a kormányfőt támogató tömörülésekkel szemben, de ez nem garantálja azt, hogy a politikai nézetkülönbségek miatt egymással is rivalizáló balodali pártok képesek lesznek koalícióra lépni. 

Így esélyes, hogy egyik oldal sem fog tudni többségi kormányt alakítani, ami azt jelenti, hogy újabb választásokat írnak ki.

A tavaly márciusi választások után alakult egységkormány, mely a 2019 óta tartó kormányalakítási válságból való kilábalást volt hivatott szolgálni, tavaly decemberben omlott össze

A legutóbbi választáson ugyanis az úgynevezett Netanjahu-ellenes erők győztek, de a Kék-Fehér pártot vezető Beni Ganz koalíciós egyezményt kötött Netanjahuval, aminek értelmében idén novemberig a regnáló kormányfő maradt volna hivatalban, a tisztséget ezután másfél évig Ganz vette volna át. 

A Likud–Kék-Fehér megállapodás szerint a közös kormányzás felbomlása esetén Ganz kerül a választásokig az átmeneti kormány élére, kivéve, ha a költségvetésen bukik el a kabinet. A helyi sajtó szerint Netanjahu éppen ezért akadályozta meg a költségvetés elfogadását, hogy Ganz ne tudja átvenni a kormányfői tisztséget. Az új választások kiírásával pedig a voksolásig Netanjahu maradhatott az átmeneti kormány élén.

Az MTI rámutat: a választások kimenetelében az is meghatározó lesz, hogy a 3,25 százalékos választási küszöböt mely pártok lépik át, bejutásuk vagy a rájuk adott szavazatok elvesztése döntheti el, hogy melyik tábor alakíthat kormányt, vagy azt, hogy ismét patthelyzet alakul ki, ami ismét választásokhoz vezethet.

Rovatok