Index Vakbarát Hírportál

Kuba saját koronavírus-vakcinával oltja az orvosait

2021. március 23., kedd 09:07

Kuba megkezdte 150 ezer egészségügyi dolgozó kísérleti beoltását az új koronavírus ellen maga által kifejlesztett Soberana 2 vakcinával, és zajlik már egy másik, Abdala nevű vakcinájának kipróbálása is – jelentették be a havannai hatóságok.

Az egyelőre korlátozott oltási program a két vakcina vizsgálatának harmadik szakaszát jelenti, vagyis az embereken történő klinikai tesztelést.

Az érintett önkéntesek az egészségügyi dolgozók veszélyeztetett csoportjaiból kerülnek ki. Egy kisebb, 44 ezer önkéntesből álló csoporton már március 4-én megkezdték a Soberana 2 klinikai vizsgálatát. A két vizsgálat helyszíne a főváros, Havanna.

A másik, Abdala elnevezésű kubai oltóanyag klinikai vizsgálata az ország keleti részén lévő Granma, Santiago de Cuba és Guantánamo tartományokban zajlik 48 ezer ember bevonásával, írta a Portfolio.  

Ha megkapják az alkalmazásra szóló végső jóváhagyást, akkor a két vakcina lesz az első, Latin-Amerikában kifejlesztett és gyártott Covid–19 elleni oltóanyag.

Kuba jelenleg négy, az új koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésén dolgozik, illetve egy ötödiken is, amelyet a betegségen már átesett személyeken alkalmaznának.

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint mindegyik program egy rekombináns fehérjén alapul, így olyan technológiát képvisel, amelyet a Novavax amerikai biotechnológiai vállalat is alkalmazott koronavírus elleni oltóanyagában.

A 11,2 millió lakosú Karib-tengeri szigetországban eddig 67 ezer fertőzöttet regisztráltak, a járvány eddig 397 halálos áldozatot követelt.

Rovatok