Index Vakbarát Hírportál

Megalakul az egységes magyar párt Szlovákiában

2021. március 23., kedd 15:12

Létrejött Felvidéken a megegyezés az egységes magyar érdekképviselet létrehozásáról, az új párt a Szövetség – Magyarok, nemzetiségek, régiók nevet viseli majd – jelentették be az új politikai tömörülést létrehozó pártok, a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most–Híd párt és az Összefogás elnökei Pozsonyban.

Az egységes politikai párt létrejöttéhez vezető megegyezést csaknem kétéves, az egyeztetések többszöri megakadásával jellemzett egységesítési folyamat előzte meg.

Újabb komoly és fontos lépést tettünk a felvidéki magyarok politikai egységesítése irányába

– jelentette ki Forró Krisztián, az MKP elnöke. Leszögezte: az új párt magyar párt lesz, olyan magyar párt, amely a régiókban élő többi nemzetiséget is képviselni fogja.

Mint azt megírtuk, az MKP és a Most–Híd egyezségének köszönhetően ötfős országos elnökség alakul, amelynek döntéshozó szerveiben 3:2 arány érvényesül majd. Az elnököt az MKP, a második embert a Most–Híd adja majd. Az elnökségben több jelentős döntést kizárólag konszenzus útján lehet majd meghozni.

Solymos László, a Most–Híd elnöke kilátásba helyezte, hogy a párt első elnökét az MKP adja majd, a második legfontosabb tisztségviselő a Most–Híd soraiból kerül ki. Az új pártban a Híd egy külön platformmal rendelkezik majd, amely mind világnézeti, mind az aktuálpolitika területén nagy önállósággal bír.

Szlovákiában mintegy másfél éve kezdődött az egységes felvidéki magyar politikai érdekképviselet létrehozását célzó folyamat, melynek egyik jelentős mozzanata a tavaly augusztusban aláírt szándéknyilatkozat volt az érdekképviselet létrehozásáról.

Február elején még az MKP és a Most-Híd jelentette be, hogy ketten hozzák létre az egységes felvidéki magyar pártot, mivel a harmadik tárgyalópartnernek - az Összefogás pártnak - tett kompromisszumos javaslataik nem vezettek eredményre. Ezzel összefüggésben Forró Krisztián az MTI kérdésére azt mondta: további kompromisszumokra volt szükség mindenki részéről, de végül megtalálták a közös hangot.

 

Rovatok