Index Vakbarát Hírportál

Olasz egészségügyi államtitkár: „Jöjjön a Szputnyik, és jöjjön a Sinovac!"

2021. március 23., kedd 06:18

Felgyorsítanák az oltást az olaszok: hamarosan tárgyalnak a Szputnyik V-t fejlesztő Gamaleja intézet delegációjával, ezen kívül a kínai vakcinát is várják – írta az MTI. 

A Spallanzani római járványkórház önálló megállapodást kötött a Szputnyik V-t kifejlesztő moszkvai Gamaleja kutatóintézettel, és ennek értelmében a Spallanzaniban kísérleti jelleggel megkezdődött az orosz vakcina alkalmazása a vírusmutánsokkal szemben. Az Agenzia Nova olasz hírügynökség jelentése szerint a következő napokban Olaszországba várják a Gamaleja delegációját.

Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár hétfőn kijelentette, hogy nagyon hasznos lenne, ha megtörténne a Szputnyik V uniós engedélyeztetése, mert ez elengedhetetlen az orosz vakcina alkalmazásához.

Jöjjön a Szputnyik, és jöjjön a kínai gyártmányú Sinovac 

– mondta Sileri, hangoztatva, hogy „rendkívüli egészségügyi vészhelyzetben" az orosz és a kínai vakcina engedélyeztetését az olasz gyógyszerhatóság (Aifa) is kiadhatja akár meghatározott számú dózisra.

Olaszországban az utóbbi időben egyre inkább elterjedtek a koronavírus variációi: Szicíliában nemrég azonosították a nigériai vírusvariánst is, amelyet már Nápolyban, a lombardiai Bresciában és a venetói San Donában is kimutattak betegeken.

A milánói Sacco kórház intenzív osztályát vezető Emanuele Catena aneszteziológus adatai szerint náluk most érte el a plafont a betegek száma, ami azt jelenti, hogy az intenzíven a halálozás megközelítette a negyven százalékot, és a következő időszakban lassú, de fokozatos csökkenést várnak. Részletezte: a betegekben főként a nagy-britanniai és a brazíliai mutánst azonosítják. Úgy vélte, a tavaly márciusi első hullámban sokkal rosszabb volt a helyzet, mivel akkor felkészületlenül érte őket a járvány.

Olasz lapértesülések szerint Mario Draghi az uniós vezetők csütörtökön kezdődő videokonferenciáján az európai oltás gyorsabb ütemezését kívánja szorgalmazni. A La Repubblica azt írta: Mario Draghi kormányfő az Európai Bizottság munkáját egy „hármas meghajtású motorral" akarja segíteni, vagyis a Róma, Párizs és Berlin közötti szoros együttműködéssel. Elemzők szerint ez egy új, közös vakcinabeszerzési stratégiára utalhat. 

Rovatok