Index Vakbarát Hírportál

Tétlenséggel tüntettek az ukrán rendőrök a radikális demonstrálókkal szemben

2021. március 23., kedd 07:18

Magyarázkodásra kényszerült az ukrán rendőrség amiatt, hogy nem is próbáltak rendet teremteni az elnöki palotát ostromlók körében – írta a karpathir.com ukrán nyelvű hírforrásra hivatkozva. A hivatalos kijevi rendőrségi tájékoztatás szerint szándékosan kerülték a konfrontációt a radikálisokkal, mert el akarták kerülni, hogy békés tüntetők sérüljenek meg, és vérontással vádolják meg a belügyi erőket.

Miközben egyes radikális tüntetők szándékosan provokálták a rendőröket, megpróbálták őket fizikai ellenállásra bírni. Artem Sevcsenko rendőrségi szóvivő szerint a demonstrálóknak épp az volt a céljuk, hogy kiprovokálják a rendőrségi attakot, és az elnöki hivatal környékére több ezer fős rendőri erőt vontak össze, amely képes lett volna megfékezni bármilyen rendbontást.

Ám a tétlenségükkel pont az erőszak ellen tüntettek a kijevi rendőrök, amivel megakadályozták, hogy a radikálisok elérjék a céljukat.

A szóvivő szerint a randalírozó demonstrálók pirotechnikai eszközökkel dobálták a karhatalmistákat, hanggránátokat is bevetettek, és közben meggyalázták az állami jelképeket. Mindez azonban semmiség ahhoz képest, ami egy rendőri beavatkozás nyomán történhetett volna. Az elnöki hivatalban vandáloknak nevezték a tüntetőket, akik a rendőrség szerint Petro Porosenko volt államfő utasítására cselekedtek.

Rovatok