Index Vakbarát Hírportál

Veszélyben Benjamin Netanjahu miniszterelnöksége, senki nem szerzett többséget az izraeli választáson

2021. március 24., szerda 16:19

Egyelőre egyik oldalnak sincs meg a kormányalakításhoz szükséges többsége a keddi izraeli parlamenti választáson – írja a Times of Israel a szavazatok 88 százalékos feldolgozottsága alapján. Ez azt jelenti, hogy a Benjamin Netanjahu miniszterelnök melletti pártok elveszítették a törvényhozási többséget az ellenzékkel szemben. A Netanjahu-felé jobboldali és vallásos pártok Naftali Bennet pártjával együtt 59 képviselői helyet szerezhetnek a kneszetben a százhúszból. 

Izraelben két éven belül ez volt a negyedik parlamenti választás, másik újdonságának pedig az számít, hogy a Raam nevű arab párt átlépte a 3,25 százalékos parlamenti küszöböt,

így a Kneszet történetében először iszlamista párt is bekerült az izraeli parlamentbe, és még a kormányalakítást is befolyásolni fogja.

A Raamot vezető Manszúr Abbász a választási kampányban nem állt ki sem a miniszterelnököt támogató, sem a távozását követelő oldal mellett, hanem azt ígérte, hogy majd az eredmények ismeretében a szavazótáborának kedvezőbb ajánlatot kínáló miniszterelnök-jelöltet választja. 

A Benjamin Netanjahu és a legutóbbi választás előtt ellenzékben lévő Beni Gantz között a tavaly márciusi választás után megkötött koalíciós egyezmény átmeneti kormányzásra vonatkozó része szerint 

ha 2021. november 17-ig nem sikerül új kormányt alakítani, akkor automatikusan a centrista Kék-Fehér párt élén álló Beni Gantz lesz az ügyvivő kormány miniszterelnöke.

Benjamin Netanjahunak így hónapjai vannak, hogy valamiképpen kormányt alakítson, vagy minél hamarabb új választásokat írasson ki már nyáron, ha számára kedvezőbb eredményt remél – emlékeztetett a Times of Israel.

A lakókörzetnek megfelelő szavazatok megszámlálása után mintegy 450 ezer dupla borítékot szállítanak Jeruzsálembe, ahol a kneszet épületében működő választási bizottság munkatársai ezeket is feldolgozzák, de előbb ellenőrzik, hogy a külső borítékon feljegyzett személy állandó lakóhelyén vagy máshol nem voksolt. A korábbi választásokon a külföldön dolgozó diplomaták, a katonák, valamint a börtönökben és a kórházakban tartózkodók szavaztak csak kettős borítékokkal, de idén a koronavírus-fertőzöttek és a karanténra kötelezettek is. Ezért a szokásosnál jóval több a lassabban megszámlálható dupla boríték, és csak péntekre ígérik a szavazatok teljes körű feldolgozását.

Két éven belül azért tartottak negyedszer parlamenti választásokat Izraelben, mert a pártok jelentős része nem hajlandó belépni olyan kormányba, amelyet a korrupciós ügyek miatt bíróság elé állított Benjamin Netanjahu, a kormányzó jobboldali Likud párt elnöke vezet. Netanjahu nem tudott létrehozni többségi koalíciót, de az ellenzék sem volt képes kormányt felállítani. 

Rovatok