Index Vakbarát Hírportál

Finnország és Izland ismét elkezdi használni az AstraZeneca oltóanyagát

2021. március 24., szerda 19:54

Finnország és Izland szerdán bejelentette, hogy ismét elkezdi használni az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártó koronavírus elleni oltóanyagát.

A finn egészségügyi hatóság közlése szerint a vakcinát március 29-től kezdik újra használni, egyelőre csak a 65 évesnél idősebbek esetében. 

A tájékoztatás szerint elővigyázatosságból a fiatalabbakat egyelőre nem fogják ezzel a szerrel immunizálni.

Svandís Svavarsdóttir izlandi egészségügyi miniszter reykjavíki sajtótájékoztatóján jelentette be az oltóanyag ismételt használatba vételét. Mint mondta, az AstraZeneca-vakcinát a következő hetekben fogják alkalmazni a 70 évesnél idősebbek és az egészségügyi dolgozók beoltására.

Az AstraZeneca vakcinájának alkalmazását az elmúlt hetekben rövid időre több ország felfüggesztette, miután felmerült, hogy az oltóanyag vérrögképződési problémákat okozhat. Ezt követően az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megvizsgálta a vakcinát, és arra jutott, hogy 

az oltás előnyei messze meghaladják a potenciális kockázatokat, az oltóanyag pedig hatékony és biztonságos.

Izland a többi országhoz hasonlóan még az EMA vizsgálati eredményét megelőzően döntött a vakcina alkalmazásának felfüggesztéséről, Finnország azonban nem sokkal azt követően, mivel felmerült két eset súlyos vérrögképződés gyanújával. A finn egészségügyi hatóságok ezért

tovább vizsgálják a lehetséges ok okozati összefüggést az oltással.

Dánia, Svédország és Norvégia várhatóan a napokban fogja bejelenteni a vakcina újbóli alkalmazását.

Izland szerdán szigorította a járvány elleni korlátozásokat a fertőzöttek számának megemelkedése miatt. A szigetországban különösen a vírus korábbinál fertőzőbb brit mutációja terjedt el. Az egyelőre három hétre elrendelt új rendelkezések értelmében a többi között legfeljebb tíz főben maximálták a köztéri gyülekezéseket. Az edzőtermeknek, uszodáknak, moziknak és éjszakai szórakozóhelyeknek csütörtöktől be kell zárniuk, míg a fodrászok, szépségszalonok és éttermek este tíz óráig nyitva tarthatnak.

Az izlandi iskolák és egyetemek szintén bezárnak a húsvéti ünnepek végéig.

A 360 ezer lakosú Izlandon a járvány kitörése óta 6144 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 29-en hunytak el a kórban.

Rovatok