Index Vakbarát Hírportál

Meghalt egy ukrán katona, miután megkapta a vakcinát

2021. március 24., szerda 08:16

Meghalt egy ukrán katona röviddel azután, hogy megkapta a Covishield koronavírus elleni védőoltást – közölte Facebook-oldalán az ukrán fegyveres erők katonaorvosi egységének parancsnoksága. A halál oka egyelőre ismeretlen, az orvosszakértői vizsgálatot szerdán tartják.

Az Odessza megyében szolgálatot teljesítő szerződéses női katona, akit március 21-én oltottak be, kedden a laktanyán kívül összeesett, a helyszínre érkező mentők megpróbálták újjáéleszteni, de nem jártak sikerrel. Hasonló eset eddig nem történt az országban az oltási kampány kezdete óta – jelentette az Interfax Ukrajina hírügynökség nyomán az MTI.

A kijevi vezetés februárban kapta meg az első 500 ezer adag, az Indiai Szérum Intézet (SII) által gyártott, az AstraZeneca brit–svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett, új koronavírus elleni védőoltást.

A Covishield vakcina magyarországi engedélyezését egyébként éppen két napja jelentette be az operatív törzs.

Az AstraZeneca oltóanyagának alkalmazását az elmúlt hetekben rövid időre több ország felfüggesztette, miután felmerült, hogy az oltóanyag vérrögképződési problémákat okozhat. Ezt követően az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megvizsgálta a vakcinát, és arra jutott, hogy az oltás előnyei messze meghaladják a potenciális kockázatokat.

Hétfőn a gyártó egy, az Egyesült Államokban elvégzett széleskörű teszt eredményére hivatkozva azt közölte, hogy az AstraZeneca védőoltás nem növeli a vérrögképződés kockázatát.

Rovatok