Index Vakbarát Hírportál

Több száz tüntetőt engedtek szabadon Mianmarban

2021. március 24., szerda 09:05

Több száz, a katonai puccs elleni tüntetéseken őrizetbe vett embert engedtek el szerdán Rangunban a helyszíni beszámolók alapján.

A tiltakozóknak jogi segítséget nyújtó csapat egyik tagja szerint az elengedettek között olyanok is vannak, akiket éjszakai razziákon vettek őrizetbe, vagy egyszerűen azért fogtak el, mert a demonstrációk idején az utcán voltak. Egy neve elhallgatását kérő jogász azt mondta, hogy jelenleg 55, a tüntetések miatt letartóztatott ember van őrizetben, rájuk akár három év börtönbüntetés is várhat.

Az AP hírügynökség tudatta, hogy elengedték egy munkatársukat is, a február végén őrizetbe vett Thein Zawot is. A férfi ügyvédje ugyanakkor hozzátette, hogy Thein Zaw ellen vádat emeltek a közrend megzavarásának gyanújával, és szerdán bírósági kihallgatás vár rá. A tudósítót azért tartóztatták le, mert fényképeket készített egy tüntetésről.

A hatóságok egyelőre nem közölték hivatalosan, hány embert engedtek el.

Beszámolók szerint az ország legnagyobb városában, Rangunban szerdán zárva maradtak az üzletek, eleget téve az aktivisták sztrájkfelhívásának. A „csendes sztrájk” néven meghirdetett, egynapos munkabeszüntetés nyomán kiürültek a város utcái is.

Rovatok