Index Vakbarát Hírportál

Bírósági eljárást indítottak az EB döntése ellen a Minority SafePack kezdeményezői

2021. március 24., szerda 22:19

Az Európai Unió Bíróságán indított eljárást a Minority SafePack kezdeményező bizottsága az Európai Bizottság (EB) elutasító döntése ellen. 

Az EB januárban közölte, hogy nem tervez új törvényeket a kisebbségi jogok európai uniós kodifikációját szolgáló polgári kezdeményezés ellenére sem. A kisebbségi jogvédelemért küzdő  bizottság – amelyet Hans Heinrich Hansen, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) korábbi elnöke és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke vezet  jogi és eljárásbeli hiányosságokra hivatkozva kérte most az EB-határozat megsemmisítését.

Amellett, hogy a bizottság döntésével hátat fordított a több mint egymillió aláírónak, Európa ötvenmilliónyi, kisebbségben élő polgárának és az Európai Parlament háromnegyedes többségének, jogi kötelességét sem teljesítette

– jelentette ki Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő, a Minority SafePack  európai aláírásgyűjtését koordináló FUEN elnöke.

A kereset beterjesztői eljárási hibának tartják, hogy az EB nem indokolta meg kellőképpen elutasító válaszát: a kilenc javaslat közül hét esetében nem tett eleget az indoklási kötelezettség követelményeinek. A  bizottság nem vette figyelembe és nem válaszolta meg a kezdeményezők észrevételeit, amelyek a bizottsággal folytatott találkozón és az Európai Parlamentben tartott nyilvános meghallgatáson hangzottak el, illetve amelyeket írásban is benyújtottak.

A 2013-ban indult polgári kezdeményezés bejegyzését az Európai Bizottság már az indulás évében elutasította, de ezt a döntést a FUEN megtámadta az uniós bíróságnál, amely 2017-ben a felpereseknek adott igazat, így az EB regisztrálta a kezdeményezést. Annak szervezői közben 
sikeresen összegyűjtötték a megfelelő mennyiségű – hét tagállamból származó  több mint egymillió  aláírást.

Ráadásul az EB elutasító határozata azt sem vette figyelembe, hogy az Európai Parlament tavaly decemberben nagy többséggel  támogatta  a kisebbségvédelmi kezdeményezést.

Rovatok