Index Vakbarát Hírportál

Szó sincs vakcinafelhalmozásról az AstraZeneca szerint

2021. március 24., szerda 22:21

Az Index beszámolt róla, hogy Olaszországban átkutattak egy üzemet, ahol lapértesülések szerint brit exportra szánt huszonkilencmillió adag, koronavírus elleni oltást „rejtegetett” az AstraZeneca gyógyszergyár. 

A hírre reagált a cég, és közleményben cáfolták a rejtegetés tényét.

A cég arról tájékoztatott, hogy egyáltalán nem rejtegették a sokmilliónyi adag vakcinát csak tárolták őket a minőségellenőrzés, illetve a kiszállításuk előtt.

Jelenleg nem tervezünk exportot, csak a COVAX együttműködés részeként az alacsony és közepes jövedelmű országokba. 13 millió adag vakcina vár arra, hogy a minőségellenőrzést követően kiszállításra kerüljön a COVAX-hoz, annak érdekében, hogy az alacsony jövedelmű országok számára is elérhető legyen többmillió adag vakcina. Az oltóanyagot az EU-n kívül gyártották, az anagni üzemben pedig injekciós üvegekbe töltötték. Az Európai Unió teljes mértékben támogatja az alacsony és közepes jövedelmű országok ellátását a COVAX együttműködésen keresztül 

– fejtette ki a gyógyszergyártó.

A közleményben azt is részletezik, hogy mennyi adagot és hová fognak küldeni az oltóanyagukból.

Szintén ebben az üzemben vár további 16 millió adag vakcina minőség-ellenőrzésre, majd azt követően Európába történő kiszállításra. Közel 10 millió adagot juttatunk el az EU országaiba március utolsó hetében, a további mennyiséget pedig áprilisban, amint a minőségellenőrzést követően engedélyezésre kerül a kiszállítás.

Helytelen ezt készletezésnek tekinteni. A vakcina gyártása egy összetett és időigényes folyamat. Az injekciós üvegekbe töltés után ugyanis az oltóanyag-adagoknak át kell esniük a minőségellenőrzésen, mielőtt kiszállítanánk azokat 

– foglalja össze az olaszországi üzemével kapcsolatban az Astra Zeneca.

Rovatok