Index Vakbarát Hírportál

A Nike nemet mondott az ujgur kényszermunkára, kitört a felháborodás

2021. március 25., csütörtök 09:01

Felmondta a Nike-val kötött szerződését egy népszerű kínai énekes és színész, Wang Yibo, miután az amerikai szabadidőruha-gyártó cég  közleményben jelezte, elutasítja az hsziancsangi ujgur kisebbség elnyomását. a partnereit is megválogatja aszerint, hogy egyikük se dolgozzon Hszincsiangban ujgur kényszermunkával készül gyapjúval vagy bármilyen más anyaggal, termékkel. 

Hszingcsiang Kína legnyugatibb és legnagyobb tartománya, ujgurok lakják nagyrészt, a Kínai állam több száz átnevelő- és kényszermunkatábort telepített oda a kisebbség tagjainak elhurcolására. Kínában Kanada, az Egyesült Államok, Hollandia, az Európai Unió, az Egyesült Királyság és Ausztrália szerint is népirtás zajlik, ami miatt szankciókat is bevezettek hétfőn kínai tisztviselőkkel szemben. 

A Nike bejelentése csütörtökön villámgyorsan terjedni kezdett Kína Twitterén, a Weibón, ahol a legnépszerűbb témák között szerepel, és keményen ki is vágta a biztosítékot.  Wang Yibo, a Nike kínai reklámarca a felháborodás hatására döntött a szerződése felmondásáról. 

Rovatok