Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok már egy harmadik vakcinát is gyártanak

2021. március 25., csütörtök 20:48

Megkezdődött az új típusú koronavírus okozta fertőzés ellen kifejlesztett harmadik vakcinatípus, a CoviVac tömeggyártása a moszkvai Csumakov Immunbiológiai Központban – közölte Valerij Falkov orosz oktatási és tudományügyi miniszter csütörtökön, a Rosszija 24 hírtelevízió adásában az MTI szerint. 

A tudósítás szerint

haladéktalanul megkezdődik az inaktivált, egész vírust tartalmazó oltóanyag kiszállítása az ország régióiba. 

Korábban még úgy tervezték, hogy a február 19-én bejegyzett CoviVac csak vasárnaptól lesz kapható.

A Csumakov Központ szerint a vakcinából áprilisban félmillió, aztán pedig évi 10 millió adagot terveznek kibocsátani.

Oroszországban a lakosság oltását eddig alapvetően a Szputnyik V és kisebb mértékben az EpiVacCorona vakcinával végezték.

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó és külföldi gyártását menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) vezérigazgatója azt is közölte, hogy sikerült megállapodni a belgrádi Torlak virológiai intézettel a Szputnyik V gyártásáról.

Ennek értelmében májusban ott is megkezdődhet a gyártás.

Oroszországban a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9221-gyel, 4 492 692-re emelkedett. A napi növekmény 0,19 százalék, az új esetek 12,2 százaléka tünetmentes.

Az utóbbi 24 órában az aktív fertőzöttek száma 288 852-re csökkent, a halálos áldozatoké 393-mal, 96 612-re, a felépülteké pedig 10 881-gyel, 4 109 281-re emelkedett.

Rovatok