Index Vakbarát Hírportál

Tíz éve gondoskodik a Fukusimában hagyott állatokról egy japán férfi

2021. március 25., csütörtök 13:09

Egy japán férfi, Macumura Naoto, a fukusimai állatok őrangyala néven vált világhírűvé, ugyanis a tíz évvel ezelőtti atomkatasztrófa miatt sugárfertőzötté vált területen él, és ezt nem egyedül teszi, mert összegyűjtötte a kiürített város, Tomioka hátrahagyott állatait – adta hírül a ZME Science tudományos portál. 

2011 márciusában százhatvanezer embernek kellett sietve távoznia otthonából, és mivel csak a legszükségesebb dolgaikat vihették magukkal, a házi kedvenceiket kénytelenek voltak sorsukra hagyni. 

Azonban a japán férfi nem igazán találta a helyét a kiürítés után, lakott a rokonainál is, illetve a menekültek számára létrehozott táborokban, de sehol sem érezte jól magát, egész egyszerűen hazavágyott, és visszament a halott városba, még úgy is, hogy tisztában volt a veszéllyel. Macumura Naoto gyorsan rájött, hogy a város nem is olyan elhagyatott, hiszen rengeteg állatot talált, akikről elkezdett gondoskodni. 

Nemcsak kutyák és macskák, de szarvasmarhák, sertések és lovak is a férfi társaságát képezik. Macumura Naoto elmondta, hogy sok-sok állat láttán nem volt szíve magukra hagyni a négylábúakat, ezért úgy döntött, hogy velük fog élni Tomiokában. 

A férfit folyamatosan vizsgálják az orvosok, a vizet és az élelmiszert sugármentes területekről szerzi be, de a megengedett érték tizenhétszerese éri őt naponta.

Amikor elmentem a vizsgálatokra, annyit mondtak utána, hogy egy igazi bajnok vagyok

– mondta, arra célozva ezzel, hogy még senkinél nem mértek olyan magas sugárfertőzöttséget Japánban, mint nála.

Rovatok