Index Vakbarát Hírportál

Német igen az uniós helyreállítási alapra

2021. március 25., csütörtök 17:00

Hozzájárult a német szövetségi parlament a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére 750 milliárd eurót garantáló európai uniós helyreállítási alap létrehozásához. Igennel szavaztak a kormánypárti frakciók – a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) képviselőcsoportja – tagjai mellett az ellenzéki oldalon ülő Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt képviselői is. Az SPD-től balra álló, ellenzéki Baloldal képviselői tartózkodtak. Az Alternatíva Németországnak képviselői elutasították a csomagot – írta az MTI.

A kormány azt kérte a törvényhozástól, hogy emelje be a német jogrendbe a tagországok kormány-, illetve államfőit összefogó Európai Tanács tavaly december 14-én hozott határozatát, amelyben rendelkeztek az EU-s költségvetés bevételi oldaláról, az úgynevezett saját források ügyéről.

A döntés felhatalmazza az Európai Bizottságot, hogy bevonjon a tőkepiacról 750 milliárd eurót.

A brüsszeli bizottság ezt csak akkor teheti meg, és a hitelfelvétellel szerzett pénzt is csak akkor oszthatja szét a tagállamok között, ha a határozatot valamennyi EU-tagnál ratifikálták. A kormány azt is hangsúlyozta, hogy a hitelfelvétel egyedi, egyszeri eset, a súlyos gazdasági válsággal járó pandémia miatt vált szükségessé.

Rovatok