Index Vakbarát Hírportál

Putyin ukrán komája készíthette elő a Krím elcsatolását

2021. március 25., csütörtök 21:09

Okmányhamisítás, hazaárulás és Ukrajna területi egysége és sérthetetlensége elleni támadás gyanújával razziáztak Viktor Medvedcsuk ukrán politikus és oligarcha Ukrán Választás–Népjog nevű civil szervezeténél, az előzetes nyomozás pedig megállapította:

szervezet képviselői segítették a Krím félsziget megszállását, együttműködtek a megszálló hatalom által létrehozott szervekkel.

Erről az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) számolt be közleményében, melyben hozzátette, hogy a szervezet tagjai a félsziget fölötti orosz hatalom megszilárdulását követően tevékeny részt vállaltak a 2014. február 16-án a Krím Autonóm Köztársaság és Szevasztopol területén tartott törvénytelen „népszavazás” szervezésében és lebonyolításában – adta hírül a karpat.in.ua

A civil szervezet ellen meg is indították a büntető törvénykönyv vonatkozó cikkelyei alapján a büntetőeljárást. 

A csütörtöki nap azonban Medvedcsuk számára mozgalmas maradt, pártja, az oroszbarát Ellenzéki Platform - Életért (OPZS) székházában is házkutatást tartott az SZBU – írja az MTI. Az, hogy ez mivel állhat kapcsolatban, az nem egészen világos, azt viszont tudni, hogy februárban az ukrán kormány szankciókkal sújtotta Medvedcsukot és feleségét, Okszana Marcsenkót, akiket a terrorizmus finanszírozásával vádolnak. 

Az ukrán oligarchára –a lányának egyébként Vlagyimir Putyin a keresztapja –, az utóbbi időben rájár a rúd. A terrorizmus finanszírozásának vádja összefügg azzal, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (SZNBO) javaslatára rendeleti úton betiltotta a Medvedcsukhoz köthető NewsOne, a ZiK és a 112 Ukrajina sugárzását a kábelcsatornákon. Az azóta YouTube-on sugárzó televíziócsatornákat lényegében az agresszor ország, azaz Oroszország propagandájának terjesztésével vádolták meg. 

Ha pedig ez nem lenne elég, az SZNBO vezetője, Alekszej Danyilov azzal is megvádolta az oroszbarát politikust, hogy az orosz határhoz közeli kőolaj-finomítója látja el üzemanyaggal a szakadár területeken állomásozó orosz tankokat – írja az Unian ukrán hírügynökség. 

Medvedcsuk pártja szerint a házkutatások csak ürügyként szolgáltak a „legbefolyásosabb és legjobban jegyzett ukrajnai ellenzéki párt politikusainak megfélemlítésére".

Volodimir Zelenszkij elnök és környezete „a hatalommal való visszaélés és a politikai leszámolások útjára lépett politikai ellenfeleivel szemben". Ennek érdekében szélsőséges lépésekre ragadtatja magát, „az alkotmányellenes szankcióktól és az ellenzéki médiumok törvénytelen bezárásától a koholt büntetőeljárásokig és bizonyítékok meghamisításáig" – hangsúlyozta az OPZS. 

Az oroszbarátságról szóló vádakat alátámasztani látszik az, hogy a Kreml is megszólalt a Medvedcsuk elleni intézkedések ügyében, melyeket aggasztónak talált.

(Borítókép: orosz katona áll az ukrán fegyveres erők toborzási plakátja előtt Szimferopol mellett 2014. március 20-án. Fotó: Filippo Monteforte / AFP)

Rovatok