Index Vakbarát Hírportál

Felfüggeszti működését a pozsonyi kormányban az egyik párt

2021. március 25., csütörtök 15:12

Szlovákiában Richard Sulík, az SaS vezetője közölte: pártja felfüggeszti a működését a kormányban, amíg Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök le nem mond. Hozzáfűzte: a koalíciós tárgyalásokat is csak ebben az esetben hajlandóak folytatni. Sulík megjegyezte: a kormányfő két feltételt támasztott: az ő és Kolíková távozását, ezek a feltételek teljesültek. 

Sulík nem tartja jó megoldásnak, hogy Matovič a kormányfői posztról egy másik kormánypozícióba üljön át.

Szerinte Szlovákiának más problémái vannak, mint hogy egy „meleg helyet“ találjanak Matovičnak – írta az Ujszo.com. Ha azonban maradni akar, maradjon – jelezte Sulík, de akkor ő is vissza akar térni a gazdasági minisztérium élére. Az SaS vezetője szerint Matovič nagyon rosszul vezeti az országot.

Az OĽaNO már hármas koalícióban gondolkodik, úgy vélik, hogy Sulík egy újabb demokratikus kormányt vert szét.

Most a maradék három koalíciós párt felelőssége, hogy megakadályozzák a kormány szétverését, kiállják ezt a támadást, új egyezséget találjanak, és kivezessék az országot a politikai válságból

– áll a párt nyilatkozatában. 

Az azonban erősen kétséges, hogy az OĽaNO–Sme rodina–Za luďí koalíció rendelkezne-e a parlamentben a szükséges 76 szavazattal. Az OĽaNO és a Sme rodina ugyan 70 vokssal rendelkezik – bár ez sem teljesen biztos 70 szavazat –, elemzők szerint azonban a Za luďí, illetve Veronika Remišová nem tud 6 voksot garantálni a jelenleg még 10 fős frakciójából – írja a Parameter.sk.

Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke újra Sulík és Matovič felelősségét emlegeti. Azt nem árulta el, hogy pártja a négyes, avagy a hármas koalícióban gondolkodik-e.

Rovatok